今次咁啱經過將軍澳嘅台灣串燒店,香味從遠處已經聞到,就打算一嚐究竟。咁入到去呢環境都算唔錯,非常有燒烤的感覺和相對較安靜。呢間餐廳就主打好多唔同嘅串燒,包括有菜類、肉類、海鮮類以及小食類,款式都非常多。肉類方面,咁我哋都嘗試咗好多唔同款嘅串燒。包括小牛肉、羊肉、雞肉同雞軟骨等等。肉味加上香料的味道,整體食落都非常香濃,係重口味人士必選。而最推薦嘅當然就係烤小牛肉同香蔥豚肉卷。蔬菜方面,比我想像中更多選擇。有各種各樣不同的蔬菜,菇類、菜類、粟米等等。而且相對上就冇咁油膩。當中最值得一提的當然就是臭豆腐啦,夠曬有台灣風味。同埋職員會比定一啲辣粉你,以防客人鍾意食辣,咁就可以自己額外調味。我哋亦試咗個蒜蓉芝士撈出前一丁。一上到枱,當然急不及待地想試啦。一入口就有好濃烈嘅芝士和蒜蓉味,啱曬啲芝士控。咁食串燒亦當然唔少得嘅就係飲品啦!飲品方面都幾多選擇。我哋就叫咗杯原味乳酪、蜜桃綠茶同比利時朱古力牛奶。作為串燒店嚟講,環境同質素都算不錯。就可以重拾下去台灣夜市的回憶。

2022-07-25