遊覽完山頂之後黎到 阿「甘」蝦餐廳 食晚飯。 餐廳以電影「阿甘正傳」作為主題,雖然冇睇過電影,但內裏佈置都擺放左好多有關該電影既海報,道具等等,雖然唔知道電影內容,但踏入餐廳見到唔同既佈置,加上暗黃既射燈,有種身處其他電影中美國酒吧既感覺。(FROM WIKI) 電影於1994年上映,故事講述了呆滯幼稚,但心地善良,有着驚人的運動天賦,在阿拉巴馬州生活了幾十年的阿甘,在某些事件的影響下,定義了20世紀下半美國的一些事件。1981年,阿甘在車站等巴士時,坐在長凳上,向身旁的陌生人述講自己的人生經歷。話明「蝦」餐廳,具有電影主題外,另一賣點就係好多蝦蝦蝦蝦蝦蝦蝦~~~~~~~~~~好多唔同有關蝦既菜式,但都以炸為主,有唔同既蝦小食,沙律,餐湯等等。主食方面意大利幼麵,芝士意大利飯,都係配上唔同煮法既大蝦。另外唔想食蝦既,都有烤豬仔骨,牛扒,龍蝦等等。飲品方面以特飲/酒精類為主。友人 叫左一杯 Secret Mango Sparkler (芒果+菠蘿+七喜)特飲。 有淡淡芒果味,可惜稍為淡味左少少。至於我叫既係呢杯藍色夏威夷 酒精特飲,混合左四款唔同既酒 (Vodka, Rum, Gin,

飲品方面以特飲/酒精類為主。

至於我叫既係呢杯藍色夏威夷 酒精特飲,混合左四款唔同既酒 (Vodka, Rum, Gin, Dekuyper Blue Curacao),再加上菠蘿汁同埋七喜。 呢杯既菠蘿味道十分出色,雖然混合左四款酒,但唔會覺得酒精味好濃,非常清新^_^!!

食物方面叫左 阿「甘」蝦大薈。 有四款唔同既蝦:凍蝦天婦羅蝦吉列炸蝦椰絲炸蝦,以錐形筒分別裝住四款蝦,底部有炸薯條以及沙律菜。另外仲配有幾款唔同既醬可以配合炸蝦一齊食。
雖然大多數蝦都係炸,但唔會淨係食到炸粉既味道,咬落去蝦肉都係非常彈牙同埋有鮮味。 最特別既椰絲炸蝦,外層炸粉混合左椰絲,食落去甜甜地幾特別,仲有一陣椰香味~~ ^_^
另外仲叫左一份 濃湯大蝦配白飯及法包。 濃湯入面浸住一隻隻鮮蝦肉,好鮮甜~~ 可以先沾法包,平時食蒜蓉包既時候都好鍾意沾忌廉湯一齊食^_^ 然後再以濃湯淋上白飯,白飯口感做得偏硬身,即使浸湯,都唔會變得漿口,而且粒粒分別有咬口。
以兩人份量黎講綽綽有餘,背面就係落地玻璃欣賞住維港夜景再傾下計,呢日咁就完結左。^_^ 唯一美中不足既係....... 太多炸蝦食完就即刻喉嚨痛ORZ...
餐廳名稱:阿「甘」蝦餐廳 Bubba Gump

地址: 山頂山頂道128號凌霄閣3層304-305號舖