九龍人又入元朗搵食? 哈哈, 只怪朋友都住在新界區, 今晚就入去佢地既地頭搵食吧! 佢地揀左食意大利野, 我心諗意大利野出名d份量大, 食落都幾heavy下, 但今次完全令我改觀了!間餐廳名字同樣留人深刻印象呢~Good Morning早辰, 幸好我不是早上去食早餐喔 位置離叮叮站有一段路, 我話個「路盲」也是朋友帶路來去到, 否則又迷路啦 小小的一間餐廳, 入面唔算好大, 只有十張桌左右, 當晚星期六booking挺多的, 跟朋友九點多才入座, 肚子也餓扁了, 安排了近卡位的位子, 翻翻餐牌後, 便下單先有是意大利雜菜湯, 點呢個湯個時, 就已經問問係咪類似羅宋湯, 因為小妹不飲羅宋湯, 而佢地更表示意大利雜菜湯是沒有肉類淆製以成, 絕對岩哂素食朋友, 再者湯料中的雜菜都幾足料, d雜菜又冇煮到爛哂, 個味道都清甜架再來一個頭盤小吃, 牛油果鮮蕃茄蝦沙津, 食物講求色香味, 色呢方面真係拎滿分, 賞心閱目, 香味有牛油果香, 再配以旁邊的黑醋汁, 新鮮蕃茄多汁, 蝦亦爽口, 不愧為一個開胃頭盤的好選擇唔講唔知, 呢到既pasta全部由主廚親手homemade製, 單憑呢點已經盡顯早辰

意大利雜菜湯
牛油果鮮蕃茄蝦沙津
自家制手捲義粉
唔講唔知, 呢到既pasta全部由主廚親手homemade製, 單憑呢點已經盡顯早辰的心思及功夫, 先是手捲義粉, 請恕我見識少, d義粉有點似細細個食個d蟲蟲糖, 由於是手製, 所以每條粗幼都不一樣, 帶有黑松露的香味, 而羊奶羊士同忌廉既味道浸入煙肉, 青豆, 濃郁但唔會好膩, d義粉仲好彈牙添
自家制蛋闊麵
好食既野唔好俾佢停下來, 是自家制蛋闊麵, 是茄汁配以鴨肉同雞肉而煮成, 肉已經混成醬似的, 蛋闊麵富口感的, 煙煙un un, 我比較喜歡羨粉呢~
燒羊扒
西餐又點少得扒類, 燒羊扒, 要求五成熟, 伴碟有黑醋汁, 焗過既洋蔥, 連薯皮的薯條, 切開的羊扒仍見紅, 幸好沒有血水, 食下去也不覺得羊蘇味, 肉厚多汁, 三個人share二件羊扒經已飽了八九成
提拉米蘇
意大利甜點的tiramisu是超有名, 即使已經飽, 但天使與魔鬼下的爭論, 還是魔鬼戰勝一場!!! 師傳更出來為這個賣相特別的tiramisu介紹一番, 平時上桌多是一小件或一小磚, 今次是小碗上桌, 有homemade的親切感, on top更佈滿雜莓及脆酥皮, 吃下去還有淡淡的酒味, 這種外脆(酥皮)內軟(餡餅下的芝士), 相當特別及有趣呢
蜜糖芭菲, 松子仁, 雜啤
最後一道甜品, 是師傳極力推薦的, 蜜糖芭菲, 樣子是蠻像超市賣的芝士, 食一啖卻知原來不是芝士, 入面有不少松子仁, on top的是開心果仁,  芭菲是由煮熱砂糖, 焦糖及蛋白打成, 夠幼滑又唔太甜, 配上雜莓汁, 真的超好味!  師傳娓娓道來與我們聊聊餐牌上意大利的食物, 當晚不只單單食東西, 也對意大利的食品多一份了解及認識, 很期待下次再來一嘗其他意式美食
题外话/补充资料: 星期六日, 還是要booking喔~只接受現金, 及有加一服務費
2015-01-17
自家制手捲義粉