2019-10-13
今日同家姐去mega box 睇戲,開場前仲有時間係附近食個午餐,我地就去food court望下,見呢間有啲人排隊應該唔錯掛,睇睇餐牌又幾吸引就決定食呢間。一個竹筒飯set有好多配菜,令人好開心😋兩隻蜆肥美鮮味冇沙,支豆兩條仔真係好可愛😂不過勝在可以每樣試少少,上面有辣辣地一條條既係裙邊,唔會太辣啱我食✌🏼而隔離黑色既係海帶碎,酸酸地食左更開胃,上面有兩塊爽口既似係海鮮生片,仲有沙律食🤤上面係一小塊魚。食完一輪配菜後,終於到主角竹筒飯喇,望落都唔少元貝,上面黑色既有wasabi味,而元貝好淡,機乎冇味,飯比較軟身,食落甜甜地,仲要新鮮熱辣辣,食左好溫暖☺️。個茶碗蒸好香滑,可惜係完全唔熱,冇咁好食。最後就食埋個綠茶軟餅,好滿足呀!😚另一個set叫左鰻魚,真係原條鰻魚上🤤沙律上面仲有佢條尾😂算係一魚兩味啦,沙律上面個舊鰻魚係酸酸地同沙律好夾,而竹筒飯上面就係一般食開鰻魚汁味,因為鰻魚濃味啲,比元貝飯更好送飯。其他配菜就同上面個set一樣。仲有值得一提既係佢個茶,用竹型陶瓷杯裝,有特別香味既綠茶,我地仲飲左好幾杯呢!