2011-01-28
時日媽咪打黎話無煮飯, 叫我地諗下去邊度食, 我心水係漢和, 因為我鐘意食韓燒而且佢個古古力雪糕好好味。但妹妹就話想試日泰郎, 佢話網上評語不錯。於是我響返工時間都上黎睇下.... 日泰郎主打日或泰式食品, 仲有邊燼打。但網上評語都係好壞參半, 特別服務方面好多人比BAD喎。但由於未試過, 所以都去左試。媽咪佢地7點鐘就已經到, 我去到AROUND 7:30左右。日泰郎分左幾個時段黎計收費, 由於媽咪佢地7:00開始, 所以收HKD 148一位另加一。限時食2個鐘, 大家注意佢上食物速度唔算好快, 所以食得有少少趕。有時有漏單現象, 不過尚算可以接受~我一到整個枱都已經放滿食物, 有CURRY CRAB, 串燒, 一口牛, CHICKEN WING等等。再睇佢個紙仔, 真係好多, 分好多張唔同O既紙, 食物多到數唔哂。每個款叫一件都食到想嘔咁濟, 但多唔代表好, 而佢的確樣樣野都做得唔夠精~建議如果大家鐘意食THAIS就好地地去一間泰國餐廳食算吧~如果單想食日本料理, 魚生又不太夠新鮮~不過咁O既價錢有咁多野食, 其實約埋一大班朋友黎都算有一個不錯的落腳點~講返野食, 當日我食左以下
但妹妹就話想試日泰郎, 佢話網上評語不錯。
於是我響返工時間都上黎睇下....
日泰郎主打日或泰式食品, 仲有邊燼打。
但網上評語都係好壞參半, 特別服務方面好多人比BAD喎。
但由於未試過, 所以都去左試。
有時有漏單現象, 不過尚算可以接受~
建議如果大家鐘意食THAIS就好地地去一間泰國餐廳食算吧~
如果單想食日本料理, 魚生又不太夠新鮮~
講返野食, 當日我食左以下:
-- 串燒, 正常水準, 沙O爹味幾香, 算唔錯~ 最好味係豬
-- 再黎CHICKEN WING, 好味! 夠脆夠味, 又唔會炸過龍!
但個蟹唔好咁大期望, 的確好睇得好大隻, 個鉗有半隻手咁大, 但係肉係梅的, 我唔係食家都知係死左好耐O既蟹。
但送O既又咁大隻, 算係咁啦~ 而且真係勁多膏~
-- 刺身, 從來未食過咁難食O既甜蝦, 媽咪同我講D甜蝦唔係咁好食時, 我心諗, 咩有唔好食O既甜蝦架咩?
食完即知係咩一回事, 梅梅地超林咁~ 失望~ 三文魚及北寄貝算新鮮~ 特別係北寄貝依家好多放題都唔提供, 因為來貨貴。
所以佢竟然有, 都幾估唔到~
-- 全店最好味得軟殼蟹天婦羅, 真係做得好好! 個粉薄薄的, 蟹又大大隻加上即炸, 我一個人食左4件!
-- 酸辣鳳瓜: 夠辣夠酸, 唔錯~
-- 木瓜沙律, 鐘意食THAI'S O既朋友應該都會點依個菜, 木瓜夠爽亦切得夠細絲, 只係個汁太甜! 如果可以將鳳瓜個汁用響依個沙律度就應該PREFECT啦!
-- 蒜蓉飽: 漏左好多次單先出到... 不過不錯的, 即烘, 熱的, 而且蒜蓉分量都算多, 點CURRY CRAB個汁最好味~
-- 水餃, 難食....
-- 蝦餅, FAIR, 不過都係即炸, 新鮮! 可以一試。
甜品 (店內甜品選擇亦多, 而且樣樣都細細件件等你可以試多幾樣, 只係質量一般, 連ICE CREAM都....)
-- 古古力MOUSE CAKE BAD! 同樣唔明點解有人話好味...
個CAKE係硬身的, MOUSE不夠滑而且古古力味好假, 似落可可油, 唔係用真古古力做。
如果鐘意食古古O既朋友就明我講咩...
-- 蜜桃椰汁糯米飯, 應該係芒果來貨貴轉用蜜桃。蜜桃都是罐頭貨, 糯米是紅色的但TEXTURE又唔係紫糯米, 不過加埋落去食都幾討好~
而且分量小小的, 整個配搭都幾好味~
-- 紅豆糕, 媽咪話唔太甜, 只係無咩紅豆味~
-- 千層糕, 因為多人讚所以叫左DADDY食, 但DADDY話"把鬼" (PS 我自己無食不作評)
-- 雪糕, 紙上沒有註明係咩雪糕, 只係有"雪糕"2個字, 以為係一個ICE CREAM BALL, 出黎竟然係一個雪糕糯米磁!
本來係好開心! 但一食.... 我未食過咁難食O既雪糕糯米磁...
好明顯係因為怕雪得太硬所以一早拎左出黎解凍, 個皮唔好食, 比平時維記雪到硬哂食入口更差。
一口粉, 個ICE CREAM更加唔似ICE CREAM, 只可以話係MOUSE!
正常MELT左的ICE CREAM會成為半液體咁, 但佢都係一PAT CREAM咁!
我同呀妹都話根本係CREAM, 唔係ICE CREAM囉~
-- 由於好多人話依度SERVICE唔好, 所以都一早有介心。
除左, 一次我自己填完紙交紙仔時, 有一個WAITRESS幾惡咁叫我: 寫返人數!
之後大家頂撞左幾句外, 其他WAITRESS及WAITER都十分好禮貌!
特別係一個拎食物的帶眼鏡啡啡地短頭髮的後生仔, 成日都唔該前唔該後~
收埋又話唔好意思, 搞到我唔好意思過佢囉~ KAKA
值得一讚係最後LAST CALL時, 有一個應該係經理的男士同我地講LAST CALL, 我地話佢知之前入左軟殼蟹好耐未到。
佢2話不說叫我地寫過張, 佢自己幫我跟, 之後仲入埋KITCHEN拎比我~
所以, 我諗其實依間食店係的確不停去IMPROVE緊!
其實我上到去都O左咀架, 完全無諗到係咁, 有少少似大家樂O個D FEEL~
不過尚算乾淨同座得舒服~
OVERALL, 我覺得如果一大班人, 個個為開心又想食到唔同O既野真係不妨一試~
因為食物選擇的確好多, 大班人HEHEHAHA, 百幾蚊一位都食得過。
不過由於得2個鐘食, , 所以要好好注意時間。(PS 我連邊爐都無食)
個人感想:
始終係新食店, 我諗佢地仲不停適應同改變緊~
好似SERVICE咁! 到佢地有IMPROVE的確好開心!
將來, 希望食品方面可以有更多IMPROVEMENT!
其實好多客食野都係貴精不貴多!
寧願你做精幾樣, 但全部都係好味O既, 好過好似依家咁