2021-08-05
🥙有時食得太油膩或者太多肉都會想食下沙律清清地畀個腸胃休息一下。呢排發現係鰂魚涌開左間新嘅Salad 店,有多款唔同口味嘅特色沙律畀你配搭,而且全部都係每朝新鮮製造,食落都真係幾fresh 㗎。我諗尤其喺附近商廈翻工嘅朋友仔,如果無乜時間食lunch 呢個一定會係你快快填飽個肚又可以食得健康啲嘅好推介。🥗𝟛 𝕔𝕙𝕠𝕚𝕔𝕖𝕤 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 $➐➑$78 可以畀你任配三款沙律,好有心機咁逐款沙律分開擺唔好撈埋一齊,中間仲用青瓜片分隔開,擺得靚靚仔仔仲色彩繽紛未食已經畀佢吸引住。- ɪᴍᴍᴜɴᴇ ʙᴏᴏsᴛ 第一款係韓式牛肉椰菜花碎沙律。放底嘅椰菜花碎食落其實幾似飯,加左泡菜特別有韓國風味,唔講真係會以為自己食緊泡菜炒飯🤣- sᴘɪᴄᴇ ɪᴛ ᴜᴘ放中間嘅係香辣雞肉長通粉沙律,辣度屬於極微辣對於絕大部份人黎講都可以應付嘅。雞肉嫩口得黎唔會乾身,連長通粉同沙律菜用蛋黃醬撈埋一齊。既有蛋白質又有澱粉質同纖維,係均衡營養嘅好選擇。- ʜɪɢʜ ғɪʙᴇʀ 最後呢款飛魚子果仁蘋果薯仔沙律,用上蘋果粒同薯仔粒作主要食材,係少肉嘅好選擇。夏天熱辣辣最岩叫呢個以生果製成嘅沙律,包你又開胃又可以解暑!🥤𝔹𝕖𝕚
🥗𝟛 𝕔𝕙𝕠𝕚𝕔𝕖𝕤 𝕊𝕒𝕝𝕒𝕕 $➐➑
- ɪᴍᴍᴜɴᴇ ʙᴏᴏsᴛ
- sᴘɪᴄᴇ ɪᴛ ᴜᴘ
- ʜɪɢʜ ғɪʙᴇʀ
🥤𝔹𝕖𝕚𝕘𝕖 𝕊𝕞𝕠𝕠𝕥𝕙𝕚𝕖 $➎➑
除左沙律多選擇,呢度有六款以不同顏色做主題嘅Smoothie。今次試嘅呢杯Beige 就係以菠蘿,香蕉,椰奶同椰子水製作而成。最欣賞係我無嗌少甜但飲落都一啲唔覺得甜,無額外添加糖份,絕對岩哂注重健康又養生嘅我哋。Texture 都幾夠實淨唔會擺兩擺變哂水,加上用左菠蘿同椰子呢啲較fresh 嘅水果,飲落口十分清爽岩哂消暑!
📍The Salfee Bar
鰂魚涌海光街34號地舖