2021-09-21 105 浏览
我同朋友去咗台灣料理春禧堂,位於中港城,自從疫情以前嘅人來人往情境消失了,有啲唔習慣。🤣商場有條長電梯可以直達平台,就尋找到新綠洲。 台式蚵仔酥x 鹽酥雞扒飯蚵仔煎並不陌生,但係好少食到蚵仔酥。蚵仔酥非常香脆, 可以一粒粒撕開,一啖咬落去。😍😍雞扒經香炸仍然保持肉質嫩滑。三款微辣前菜同樣出色,唔會馬虎,有茄子、青瓜同小雲耳,個人最鍾意茄子軟淋。米飯份量幾多,但係夠香軟,好快就食完。紅燒腱心牛肉麵牛肉軟稔,筋肉紋理分明,紅蘿蔔🥕同麵都幾入味。幾大碗🤣,可以2 個人分享。秋分鮮雞鍋有鮮雞件、手工餃子、豆腐、雞髀菇同大量娃娃菜,湯底唔會過濃,係相對健康養生嘅火鍋🤣仔細發現唔少菜式都會附上秘製辣椒油,可以一試。芝士奶蓋火龍果茶奶蓋唔算膩口,火龍果茶用咗半個火龍果,幾足料香濃。 藍柑梳打清新消暑,有檸檬作裝飾,擺位有啲似Mocktail 特調,打卡一流。 飲落有淡淡藍柑味,仲食到藍苺粒,增加口感。#春禧堂 #尖沙咀中港城#台式餐廳 #台式美食 #眷村牛肉麵#春禧牛肉鍋#秋分鮮雞鍋#台式四季火鍋#台式蚵仔酥#芝士奶蓋火龍果茶#藍柑梳打 #好掛住台灣

台式蚵仔酥x 鹽酥雞扒飯

紅燒腱心牛肉麵

秋分鮮雞鍋

芝士奶蓋火龍果茶
奶蓋唔算膩口,火龍果茶用咗半個火龍果,幾足料香濃。

藍柑梳打

#春禧堂 #尖沙咀中港城#台式餐廳