2018-01-31
🍴曼谷泰菜印象中細個第一次食泰國菜都係喺呢一間,呢間餐廳已經陪伴左我好多年,當時覺得原來泰菜口味咁香咁好食,到而家周圍都有泰菜,對食物要求肯定高了。今次爸爸同家姐生日,唔想成日食中餐,所以我地黎番尼到慶祝。星期六晚入座有9成,我們一行3男3女叫左6人餐,千二元泰菜價錢不算便宜。送餐速度快,我遲了少少來,所有食物已經差不多黎齊,放滿一張枱。坐低待應已分好一碗碗冬陰功湯,天氣冷實在很適合,這是偏咸的口味,用料尚算足,我分到一隻蝦。至於小菜我不是每道都有試,爸爸就投訴海南雞冇雞味。泰式豆腐肉碎煲是甜酸蕃茄汁,有菇和玉子豆腐很野味,我吃了很多。咖哩蟹不辣,一隻蟹有手掌大小,叻哩汁好食,食完蟹還有一大碗咖哩,應該配蒜容包或白飯,一個菠蘿炒飯不夠。爐魚是我最喜歡的菜,反而這魚就偏淡,原本的湯低不夠味,肉質算滑。今餐個人最喜歡雜菜粉絲煲,野味!菠蘿炒飯不過不失,飯炒得香,提大家出街食尼味最好走菠蘿殻(原因自己想)甜品是椰汁糕,太飽無食不能評論。本來想切旦糕但已經太飽,而且要收$100切餅費,最後決定算,唔切。來這種餐廳叫套餐要留意份量和食量,這餐我們有一半是女生,拼了命只完成了8 成,下次可叫四人餐
今次爸爸同家姐生日,唔想成日食中餐,所以我地黎番尼到慶祝。
至於小菜我不是每道都有試,爸爸就投訴海南雞冇雞味。
今餐個人最喜歡雜菜粉絲煲,野味!
甜品是椰汁糕,太飽無食不能評論。
來這種餐廳叫套餐要留意份量和食量,這餐我們有一半是女生,拼了命只完成了8 成,下次可叫四人餐再加餸。