点解话再次重访?因为近年每次去西贡食海鲜都系帮衬另一间获推介嘅海解餐厅。以前入西贡食海解,九成系会去全记,同老板两兄弟亦食得好熟,但系自从香港旅游业大力推介西贡海鲜,加咗个牌坊又揾明星卖广告,去食嘅人多咗好多,试过有次节日订咗位都要等成个钟,而食物质素亦有所下滑,似食套餐咁!后来有次去西贡决定试吓新堀起嘅小规模嘅海鲜餐厅,食物质素令人惊喜,结果以后就冇再帮衬全记。然而多年下来,该餐厅嘅销费拾级而上,所以令次决定重访全记!去到全记,虽然见到老板在铺头入面,但佢已经唔认得我,完全冇反应!因为系平日,所以客人不多,有个伙记就全程协助我哋拣海鲜。最后拣咗4样海鲜,包括一条一斤多嘅海杉班,两只奄仔蟹,蝴蝶蚌与赤米虾。拣海鲜时,个伙记极力推荐我哋食九节虾,但我从来未见过只系似普通海虾嘅九节虾,所以我宁愿食赤米。果然冇令我失望,剥虾壳时已经见到虾壳厚而硬,绝非养虾可比,食落又甜又爽,啲肉可能冇九节虾咁实净。因为系海虾,所以系有啲大细不一。净系食海鲜系唔得嘅,所以我哋都叫咗半只烧鹅,不过就比较失望,我哋系第一轮嘅客,但系碟烧鹅就似系冻咗再翻热,唔够"新鲜,比起𠮶啲食烧鹅嘅名店系有一定嘅差距。原本我想点

赤米

烧鹅

油盐水蝴蝶蚌
原本我想点花螺,不过朋友想食蝴蝶蚌,所以就点咗蝴蝶蚌,用盐水煮。

清蒸海杉斑
清蒸海杉斑,鱼靓又新鲜,蒸得刚刚好,鱼肉好滑好甜,略嫌啲豉油咸咗啲。因为系平日,个伙记有时间帮我哋细心开鱼,仲同我哋分埋,先将个鱼头同尾分俾我,鱼要新鲜我先至会食鱼头。

上汤豆苗
上汤豆苗,啲豆苗比较老

油盐焗奄仔蟹
油盐焗奄仔蟹,点嘅时候都唔知原来咁大只,膏香肉甜,冇得弹。

经过今餐之后,全记攞番唔少分数,以后去西贡食海鲜就可以多个选择。
2018-01-11
用餐时段