2020-04-22 18 浏览
第一次見「投鮮食」呢個店名覺得幾特別,於是上網望下有咩特別意思,原來餐廳概念係以空投方式將世界各地新鮮食材帶比香港人品嚐。投鮮食店舖不大,主打外賣,而近期疫情搞到人人唔敢出街食飯,不如買外賣返去安心慢慢嘆。除左日本菜,仲有韓、意、美菜式,亦有下午茶餐、晚餐同各式特調冷熱飲。我叫左「晚航特投」,$90有一款主食、三款小食、一客湯或飲品,另加$5要左隻溫泉蛋。一路等外賣,一路飲住杯暗黑朱古力幼沙,好濃郁,唔過甜,沙冰幾均勻同幼細,似特濃版紙包朱奶,好飲。唔洗10分鐘就拎得。主食揀左來自沖繩ge日式雙重和牛飯,牛粒好腍,牛片肥瘦適中唔鞋口,兩種牛味都算濃,珍珠米配上牛肉燒汁幾夾,就咁睇唔覺大份,但食落就覺份量十足。三款小食都係炸物,蟹鉗同蟹肉忌廉薯餅普普通通,而北海道原隻炸蝦雖然細隻,但肉幾結實。

唔洗10分鐘就拎得。