2014-05-09
第一次寫食評~~!<2014.05.06>友人話金華冰廳的菠蘿包好好食,不如搵日去吧。我上OPENRICE睇睇,「嘩,四百幾個好評!」,便決定去試試!下午3點,經過金魚街,過左一條馬路,就睇到金華了。門口排了幾個人,心諗:「唔知使唔使排半粒鐘呢?」原來我錯了,個啲人係排隊外賣菠蘿包。唔使排隊入去好開心,入去係普通茶餐廳格局,好多人,都幾迫下。2個人去的話,搭枱是少不免。雖然知道金華最出名的是菠蘿包,由於仲未食早餐同午餐,就叫埋沙嗲牛麵試試。<沙嗲牛麵 配 凍咖啡>味道沒有什麼特別,與普遍茶記一樣/或比較差,如果唔係肚餓既話,可以不試。<下午茶餐:雞翼蛋撻 配 凍奶茶>本人對蛋撻無咩特別喜好,但是這個酥皮很薄,一食就食到蛋芯,不錯!<菠蘿油>網友們大力推介的菠蘿油,送上來的時候好似剛剛出爐。(可能真係剛剛出爐)菠蘿皮好鬆脆,牛油是軟的,外脆內軟,入口即溶,真係好好味。而且食既時候,菠蘿皮唔會食到成枱都係。BTW, 下次如果想食菠蘿包,都係外賣方便。
門口排了幾個人,心諗:「唔知使唔使排半粒鐘呢?」
2個人去的話,搭枱是少不免。