2017-10-09 347 浏览
之前睇到朋友面書,見到有碗酸辣粉相當吸引,喜愛食辣既我,趁今日星期六放假,就一於黎試下啦。位於葵涌道既外婆酸辣粉,由葵興地鐵站行過黎都要7-8分鐘,舖位唔算大,大約廿個位。餐牌上有飯有粉揀,亦可以選擇套餐,附有小食及飲品。最後我地決定叫左兩個套餐。外婆酸辣粉 :黎到呢度,梗係要試下招牌菜。薯粉配上花生,榨菜同蔥花,薯粉吸收左酸辣湯後,非常惹味,簡單既配料唔會破壞酸辣粉既味道。四川雜醬麵 :開頭以為會係撈麵,黎到先發覺原來係湯麵加四川肉醬,湯麵麵質彈牙,唔會煮到太淋,而湯亦無酸辣粉咁辣,配埋肉醬味道剛剛好。口水雞 :每次食川菜都一定會食,呢度既口水雞雞肉夠滑,但略嫌唔係太夠麻辣,味道可以再重少少。另外可能係跟餐關係,份量都唔算太多。泡椒鳳爪 :自製既泡椒醃既鳳爪,未食之前以為味道好似泰式鳳爪咁,但一食就覺得辣好多,同一般麻辣唔同,而辣味仲係慢慢涉出黎添。涼拌青瓜海蜇 :原本想叫紅油抄手,可惜已經售罄,所以轉左揀呢樣小食,海蜇夠爽口,而青瓜亦好新鮮,配埋辣汁食份外好味。

外婆酸辣粉 :

四川雜醬麵 :