呢排天氣超熱人都就嚟中暑啦,個人成日都冇乜胃口,最想就係食啲輕口味、清新嘅嘢,越南菜真係最啱呢排嘅天氣食, 同朋友去開銅鑼灣買嘢,經過呢間專食牛河嘅fuhn , 望落環境裝修都唔錯,好啦,一於試下佢。行街行到好攰好餓嘅我地,一坐低就嗌咗呢個特色牛湯河,有唔同嘅份量選擇,我哋揀咗XL size,menu 果然無講錯,真係美國人份量。除咗生熟牛肉之外, 有手打牛丸、牛筋、牛百葉、 牛坑腩等等, 真係非常足料, 而且底下嘅河粉都非常之滑。店員亦會送上芽菜、九層塔,同埋各種唔同嘅香葉。仲好有心思咁將啲香葉擺到好似花樽咁,好靚呀, 可以畀食客揀自己鍾意嘅味道,加落湯河提升香味。生牛肉採用安格斯肥牛 ,絕對唔會畀湯浸到老曬, 將佢放喺湯底過一陣慢慢變熟,食落仲好滑溜,而且安格斯肥牛非常有肉味, 唔會太肥,肉質鮮味,口感一流。其次我都好欣賞 牛丸同牛筋,牛丸夠曬彈牙,牛筋就夠淋夠滑。至於朋友仔就嗌咗呢一個豬頸肉撈檬,可以見到份量都唔細,而且係材料好多,非常抵食。豬頸肉炸得非常酥脆,而且撈埋酸酸甜甜嘅酸蘿蔔同撈檬,口感清新,絕對唔會油膩。 至於食越南嘢就梗係唔少得牛油雞翼啦,每隻雞翼都有手掌心咁大,

店員亦會送上芽菜、九層塔,同埋各種唔同嘅香葉。

其次我都好欣賞 牛丸同牛筋,牛丸夠曬彈牙,牛筋就夠淋夠滑。

至於食越南嘢就梗係唔少得牛油雞翼啦,每隻雞翼都有手掌心咁大, 都幾大㗎,我覺得除咗香口鬆脆之外,牛油同蒜蓉嘅香味都包圍住雞翼, 就好似食緊雞翼版嘅蒜蓉法包, 鍾意食香口嘢嘅人必試。

小食方面我哋亦都叫咗呢一個大蝦米紙卷, 每隻蝦嘅肉質都非常爽口, 而且米捲入面亦都包咗青瓜、生菜、酸蘿蔔絲同米粉等等, 其實都幾飽肚。

配埋店家泡製嘅麻醬,有少少中式嘅感覺,好似食緊雞絲粉皮,我會比較鍾意點是拉差辣椒醬, 酸酸辣辣,就比較開胃,但係麻醬都唔錯,好有fusion 既感覺。

2018-05-10