餐厅: Peek-A-Poke (希雲街)
资讯:

呢碟鱼生饭,真系叫到我心都暖笠笠!一坐低,店家就递咗一张menu过嚟,我拣咗一客自选poke bowl,满满嘅吞拿鱼丁盛载喺珍珠糙米之上,又垫底有清新沙律菜,一眼望去就实在过瘾!配料上,呢度系真心大方,选到青瓜、豆腐同蟹子,啲青瓜脆嘅啱啱好,带点清甜,豆腐滑过咩都滑,入口即化,一啖蟹子咬落去爽弹得嚟鲜味嗲到不得了。酱汁方面,我就决定咗鲣鱼酱油,惊啲味太重?放心,佢哋嘅分量控制得恰到好处,提鲜唔盖味!😍手工调味你话重唔重要?一千个人就有一千种口味,好在啲调味料成个阵容强大得滞,有芝麻、香葱、shallot crisp…你话多啱啲,少啱啲,all up to你!搞到成碗poke bowl层次分明,饱满得你口口都唔放过。😋✨攞埋杯饮品,我选咗水梨气泡水,清新提神,帮手分解啲油腻,饮饱食醉又点会唔心满意足呢?港式少啲繁琐,简单直接,呢度嘅poke bowl实在系夏日消暑必备!小编个心得:求新求变嘅食客们,想食得健康又唔想太单调,去试试呢间嘅poke bowl吧!真系会令你耳目一新、意犹未尽𠮶种🥗🐠🌴!