2016-09-10
今次黎到好耐冇黎既夏麪館,我對於佢既印象仲係停留緊係好幾年前係圓方食過難忘既紅燒獅子頭,一直都好懷念好想再試下佢既其他菜式。直至知道佢係屯門都開左分店時,因為係友愛唔係好就腳,所以一直未有機會去試下...山長水遠,行左差唔多半個鐘,終於黎到啦,本來諗住應該會好旺,點知午市竟然唔駛等位,已經嚇左一跳,望下門口個menu,竟然有lunch set !!!仲要係五十幾蚊一個!!!我冇眼花下嘛?!有前菜包凍飲,呢啲係茶記既定價黎架喎!好!一於睇下你咩料子!抱住一揭佢蘆山真面目既心情行左入去。一坐低,唔駛問阿桂,肯肯定係3個lunch set,又平又多野食,話口未完,前菜已經到左...簡直係光速...涼拌茄子,即係蠔油加茄子,茄子唔油,用蒸而唔係炸,呢點值得一提,佢用既蠔油唔係一般出面食到既李錦記,味道會偏甜,個人比較鍾意呢種,但比例上都仲係太多,搞到食落都係偏鹹,有待改善手拍青瓜,呢樣係必叫,作為前菜佢係開胃既不二之選,而呢道菜亦係評審店家有冇落工夫既標準,呢度做得好好,醋既味唔會太勁,但酸得黎帶點甜,最重要係佢既蒜味非常之突出,而且唔多水,證明佢有用糖醃一陣出左啲水先,調味亦恰到好處,算係做
前菜sss
手拍青瓜,呢樣係必叫,作為前菜佢係開胃既不二之選,而呢道菜亦係評審店家有冇落工夫既標準,呢度做得好好,醋既味唔會太勁,但酸得黎帶點甜,最重要係佢既蒜味非常之突出,而且唔多水,證明佢有用糖醃一陣出左啲水先,調味亦恰到好處,算係做得比較出色
涼拌粉皮,呢樣就真係好耐冇食過,難得黎到上海飯店一定要叫,粉皮食落略為爽口,帶點油膩,個汁係花生醬同麻醬,調得唔錯,總括黎講就唔係特別好食,不過不失咁,只係單純因為好耐冇食先會叫,如果唔係太好呢味既食家可以試下其他,佢個前菜都有好多款式。
夏麪館已經大不如前,昔日紅燒獅子頭既味道唔通只可以長留在記憶中? 夏味已經不再。