2018-09-07
壽司引發作, 急忙要搵間日本野食吓。朋友介紹下搵到黎灣仔。地鐵站行過去都唔洗5分鐘, 岩哂我啲又唔願郁又想「食好西」既人。日式餐廳黎講, 裝修算係唔錯。唔似得啲大集團式裝修格局又或者係淘寶擺設。雞泡魚乾 $78心急既我當然要有飯前小食啦。肉質煙煙韌韌非常香口, 可搭配蛋黃醬同食, 酸酸地非常開胃。最重要「餸酒一流」。Orion生啤 $58黎得日本餐廳又點少得啤一啤佢呢。微微既麥味, 清淡芳香易入口, 一貫日本啤酒口味。特選鮪盛 $238分別係大鮪魚腩、中鮪魚腩、鮪魚赤身。簡單黎講即係油脂多與少既分別。當然推介大鮪魚腩啦, 油脂豐富味道甘香, 肉質鮮甜每一啖都非常罪惡, 味道少有地邁向日本築地級數。大讚!魷魚鬚 $38一碟雞泡魚唔夠餸酒, 整多碟魷魚鬚先。特選海鮮飯 $288 是日主角, 今日黎既主要原因。朋友大力推介既海鮮飯, 果然係無介紹錯。牡丹蝦、鮑魚、左口魚、海膽等等等等.....鋪滿咗成個飯。唔單止用料新鮮, 性價比亦同樣既高。海膽應該係馬糞馬膽, 零舍鮮甜肥美。鮑魚刺身, 醬汁味濃口感煙韌, 廚師將味道完整咁迫發出黎。左口魚亦係小弟至愛, 除咗刺身原有鮮味同時亦帶有油脂香味,
雞泡魚乾 $78
Orion生啤 $58
特選鮪盛 $238
魷魚鬚 $38
一碟雞泡魚唔夠餸酒, 整多碟魷魚鬚先。
特選海鮮飯 $288
是日主角, 今日黎既主要原因。朋友大力推介既海鮮飯, 果然係無介紹錯。牡丹蝦、鮑魚、左口魚、海膽等等等等.....鋪滿咗成個飯。唔單止用料新鮮, 性價比亦同樣既高。海膽應該係馬糞馬膽, 零舍鮮甜肥美。鮑魚刺身, 醬汁味濃口感煙韌, 廚師將味道完整咁迫發出黎。左口魚亦係小弟至愛, 除咗刺身原有鮮味同時亦帶有油脂香味, 口感爽脆。
總結: 食完返唔到轉頭, 成日心癢癢想返轉頭食。咁既價錢可以食到咁既質素, 唔洗特登為咗食刺身飛去日本, 灣仔都係個好好既選擇!