餐厅: Tokio Joe
资讯:

一直留在家中抗疫, 我跟老公是慕名而来, 满心欢喜好期待去Tokio Joe 的。但是甫进入餐厅量完体温, 就已经听到寿司师傅好大声除低口罩喺下巴隔住几张枱咁同客人嗌 “司琪姐, d 野好食嘛?” (我仲以为做戏𠮶个李司琪, 但系望吓又唔系) 个sushi bar 喺餐厅嘅正中心,全餐厅嘅人都听到。我问带位嘅侍应哥哥”寿司师傅做嘢唔使带口罩吗?” 侍应哥哥带点尴尬答”我会同师傅讲”。到我地坐低寿司师傅仍然好似喺茶餐厅咁个口罩挂住喺下巴大大声同𠮶台客人倾偈。侍应姐姐摆低餐牌, 我又再问”寿司师傅做嘢唔使带口罩吗?” 侍应姐姐好有礼貌咁同我讲”佢咁做系唔啱嘅, 我去同佢讲”。然后佢即刻去寿司师傅讲。寿司师傅听完之后态度不屑, 好唔顺气咁样带返个口罩上佢块面。我善意地同寿司师傅讲”你掂完口罩要洗手㖞” 佢嘴角上扬一脸得戚咁答”我对手要掂寿司系唔可以用酒精消毒嘅”。我心谂咁你就唔好拉开个口罩讲嘢啦。佢连洗手嘅意欲都冇。此刻我地就决定离开餐厅, 因为我地唔敢食佢对手掂过同佢啲口水喷落嘅寿司。现场所见有差唔多一半人系外国人, 可能佢哋唔识得分辨呢个根本唔系一个日本师傅, 而只系一个茶餐厅级数嘅中国

现场所见有差唔多一半人系外国人, 可能佢哋唔识得分辨呢个根本唔系一个日本师傅, 而只系一个茶餐厅级数嘅中国人师傅。

其实餐厅嘅setting不错, 侍应服务也很好, 但系喺中环地舖有咁嘅格局收呢个价钱, 而有一个咁样质素嘅寿司师傅..... 不了....