2021-04-22
中美洲墨西哥菜極具特色,是世界五大菜系之一,以玉米、馬鈴薯、辣椒、可可豆等材料為主幹,配以肉類、家禽或海鮮,更著重有不同醬汁伴食,味道偏濃,多以酸辣為主,食材配搭色彩鮮艷,極為配合墨西哥人的熱情奔放。星期二晚到訪位於天文臺道的一間墨西哥餐廳酒吧食飯,這次是我初嘗墨西哥菜,既期待又興奮。餐廳地方很大,室內有很多座位,水吧位置也很寬敞,門口是露天座,室內裝修很有特色,牆身有幅巨型壁畫非常吸引眼球。餐廳整夜持續播放着輕鬆的音樂,使我不禁也隨着搖擺身體,整體的環境氣氛給人感覺輕鬆自如,見到食客們個個都感受到呢個氣氛而開懷暢飲,非常熱鬧,覺得呢度都幾啱三五良朋聚埋一齊飲幾杯傾吓偈。嚟到墨西哥餐廳,梗係要食返啲墨西哥嘅特色食品啦!Buffalo Chicken Nachos ($118)墨西哥脆玉米片(nachos) 係一款好地道嘅食品,顏色非常鮮艷,浄玉米片已經有唔同嘅顏色,加埋辣椒, 雞肉,沙律菜苗,芝士,水牛醬汁,辣椒粉等食材,睇見都已經好開心。玉米片脆卜卜,夾埋雞肉和配菜再沾上醬汁芝士一齊食,多重口感,微辣,清新,有啲似食沙律,但係有埋玉米片又好飽肚吓,喜歡加埋乳酪或牛油果醬一齊食,更加滋
嚟到墨西哥餐廳,梗係要食返啲墨西哥嘅特色食品啦!
Buffalo Chicken Nachos ($118)
墨西哥脆玉米片(nachos) 係一款好地道嘅食品,顏色非常鮮艷,浄玉米片已經有唔同嘅顏色,加埋辣椒, 雞肉,沙律菜苗,芝士,水牛醬汁,辣椒粉等食材,睇見都已經好開心。玉米片脆卜卜,夾埋雞肉和配菜再沾上醬汁芝士一齊食,多重口感,微辣,清新,有啲似食沙律,但係有埋玉米片又好飽肚吓,喜歡加埋乳酪或牛油果醬一齊食,更加滋味。我好喜歡呢一個菜式,覺得又靚又有特色,仲好味添!一面食玉米片一面飲番杯嘢同朋友傾吓計都係幾唔錯嘅選擇。
Chilli Lime Shrimp Quesadilla青檸蝦墨西哥酥餅 ($128)
酥餅同樣是墨西哥人很喜愛嘅食品,今次揀咗辣辣地嘅檸檬蝦做餅內饀料,檸檬嘅清新同埋蝦嘅鮮甜可以中和酥餅嘅油膩感。呢個酥餅比之前嘅玉米片辣,更加醒胃,如果唔想咁辣加啲蕃茄莎莎醬就可以降低辣味。
Salted caramel cheese cake
鹹焦糖芝士蛋糕($68)
賣相好靚,蛋糕用一隻好靚嘅碟盛著,而且還有新鮮紅莓藍莓和兩朵鮮花伴碟。呢款芝士蛋糕好有質感,芝士味濃郁,焦糖醬汁除咗香甜還帶有鹹鹹地嘅味道,都幾特別。
Big Bang ($82)
呢款係signature mocktail, 冇酒精成份,主要係芒果汁,百香果汁同埋菠蘿汁嘅混合體,飲落好清新好舒服👍而且更用一隻好靚嘅雀仔型杯裝住,一上枱我就忍唔住不停咁喺度打卡,足足影左成分鐘先慢慢品嚐。
High Ball ($88)
呢款係classic cocktail ,不嗜酒嘅我也飲咗一啖,酒味香醇,但對於我來講一啖已經很足夠了。
整體覺得墨西哥菜好有特色,無論在製作或擺碟方面也很講究,喺香港呢個國際都市應該多啲推廣。