凡中午经过中环的“兰芳园“的人,好难唔俾佢飘出的一阵阵浓香咖啡香气所吸引而食指大动! 上次食呢间已经是很多年前了,今日朋友话一齐来缅怀一吓吧!朋友好醒目,话唔想排队排到巅,就午饭时段高峰后的1点左右嚟到呢度食,果然排了几个人就有位了,悭返不少时间 入到去场面超墟冚!!店面细细,却坐到密密麻满,万人空巷,目测有一半都是慕名而来的游客,枱同枱之间的gap位要侧身摄住才行到入去…… 午餐叫咗2个招牌餐:“葱油猪扒捞丁面“及“鸡扒捞丁面“,呢度的上菜速度都好快吓,朋友的鸡扒超级香,而且卖相不俗,皮脆甘香feel,成块鸡扒及猪扒都系已剪开上,方便食用 鸡扒比猪扒的卖相更好嘅,而我的猪扒呢,食味就一般啦,肉质虽不算嫩滑,但都叫做无渣嘅,个人感觉猪扒系偏咸了少少,不过就不是外间的用重味精腌料味道,感觉是家常味嘅我最喜欢就系个捞丁面,份量不大,傍边有大大pet葱(其实得一块猪扒嚟讲,果pet葱多到都食唔哂嘥咗d)捞丁的面身够干爽,豉油不多,但捞一捞,d汁又刚刚够挂面,而且有好多菜呀,好健康呢度d食物除饮品外,大部份都系用即弃式发泡胶餐具,唔系太环保,但可能因为太

上次食呢间已经是很多年前了,今日朋友话一齐来缅怀一吓吧
入到去场面超墟冚!!店面细细,却坐到密密麻满,万人空巷

葱油猪扒捞丁面+热咖啡

呢度d食物除饮品外,大部份都系用即弃式发泡胶餐具,唔系太环保,但可能因为太多食客,为免洗唔切餐具而影响出菜速度才用这些吧,亦可能因为增加了食物的成本……所以,这里的茶记餐系有一点贵噢
(猪扒捞丁+热㗎啡要$51
)不过食物味道都ok,出菜够快

我最想点赞的是
,这间店在本地系有点“历史“,又有点大名气的茶记,却并没有大鼻子黑面而待慢客人,是日眼见舖面内外的员工,做到无停手,但难得每一位都笑容满面,好客气好亲民,真系有街坊街里feel,令人进食时加倍愉快,要加分噢!!
2017-05-26
等候时间
8 分钟 (堂食)
葱油猪扒捞丁面+热咖啡
  • 葱油鸡扒捞丁