2013-12-22 3830 浏览
晚上八点刚于北角收工,肚不停打鼓正谂紧个头有咩食,脑海闪出 叉烧+北角+和平小饭店!第一叉烧系我至爱,所以之前睇倒杂志介绍呢间饭店有好味叉烧,就一直记住。位置唔难揾,大街见倒"狮子银行"转上斜路向左望就系。店内有大圆枱、小方枱和卡位,由于位处住宅区所以差唔多都系附近街方嚟开餐。可能第一批食客开始走所以大概15分钟有位,如果六、七点嚟早好book定位。虽然店名系小饭店,但提供嘅菜式都唔止一般小菜,海参、鲍鱼、翅汤同海鲜样样有。 事不宜迟马上点菜!叉烧拼烧鹅 - 叉烧色泽吸引烧得够火候有少少㶶边但唔会好干仲热热地咖,半肥瘦肉好松软,最正喺肥同肉瀜为一体而唔觉肥腻,不过味道偏甜同调味腌得几浓?爆鹅都系店嘅推介,皮脆肉瘦但略为唔够肥美无乜肉汁,此店无上菜前浇D烧味汁,所以碟底无汁点。份量唔多约够两个人食。豉油王煎虾-有8只中虾都煎到好脆连壳都食埋,最惹味系啲蒜同干葱最好送饭。其实我都食得几咸咖,不过呢碟味道都系偏咸。金银蛋时菜-我拣咗西洋菜味道都几match。基于有咸蛋关系,整体有少少咸。蟹粉蛋白酿蟹盖-$48只要两只起,大闸蟹盖下面有蒸蛋白而上面蟹粉见倒蟹肉同膏。不过属小大闸蟹嘅蟹盖所以份量

蟹粉蛋白酿蟹盖-$48只要两只起,大闸蟹盖下面有蒸蛋白而上面蟹粉见倒蟹肉同膏。不过属小大闸蟹嘅蟹盖所以份量少咗DD不过呢个菜系手工菜用唔同工序做。
整体小菜够镬气,不过今次感到咸味重咗D。

题外话/补充资料: 店内有大电视,可以边睇边食。有做午市同下午茶。
等候时间
15 分钟 (堂食)