2023-08-08
✏️ 自從喺港島區住耐咗,真係特別喜歡特別探裝橫靚嘅小店呢間係堅尼地城內以經典優雅法式裝修為主調,酒紅色既梳化,木製既藤椅,用上黑白格仔磚,仲有一個放滿了葡萄酒既酒架,整個感覺好warm好靚🩷❤️🧡✏️西餐一開始都係用沙律同湯去開始。洋蔥湯係我嘅最愛‼️每一次食法餐都必定點選‼️溫暖一啖淡濃郁嘅洋蔥放入口裏加上軟綿綿嘅小包,暖胃得黎又開胃🤤然之後今次我揀咗煙三文魚沙律🥗淡淡然地配上凍嘅latte立即胃口大開💯‼️💯‼️✏️ French Carbonara平時食開既carbonara大多數都係用意大利粉,而呢度就用粗管麵,法式其實有好多嘅變化,有些會用法式意粉都各有特色carbonara醬汁藏晒係粗管麵入面,每一舊都食到creamy 既味道,味道亦都無平時既咁膩,但好啱小朋友👧🏼食,無咁論盡🤣✏️ 法式煎鱸魚配香檸牛油汁牛油煮醬汁,令醬汁更香滑濃稠,再加上原條魚呈上,好吸引🤩佢地揀選肉質較軟的魚。外皮脆內肉嫩滑💯‼️💯‼️個神仙醬汁加埋,真係食到光盤🫶🏻💯‼️💯‼️💯✏️Apple crumble呢個蘋果金寶係我由細到大嘅其中一至愛略帶酸香的口味跟香酥的甜味恰成鮮明對比,但其實唔同品種的蘋果做出來的口味也各有特色
呢間係堅尼地城內以經典優雅法式裝修為主調,酒紅色既梳化,
感覺好warm好靚🩷❤️🧡
✏️西餐一開始都係用沙律同湯去開始。
洋蔥湯係我嘅最愛‼️每一次食法餐都必定點選‼️
✏️ French Carbonara
✏️ 法式煎鱸魚配香檸牛油汁
牛油煮醬汁,令醬汁更香滑濃稠,再加上原條魚呈上,好吸引🤩
佢地揀選肉質較軟的魚。外皮脆內肉嫩滑💯‼️💯‼️
個神仙醬汁加埋,真係食到光盤🫶🏻💯‼️💯‼️💯
✏️Apple crumble
呢個蘋果金寶係我由細到大嘅其中一至愛
略帶酸香的口味跟香酥的甜味恰成鮮明對比,但其實唔同品種的蘋果做出來的口味也各有特色。
依家諗返起都好想食返個🧡🩷❤️
舔舔脷指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
環境指數: 🌟🌟🌟🌟🌟/6
服務指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
性價比指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
回頭指數:🌟🌟🌟🌟🌟/6
<滿分🌟🌟🌟🌟🌟🌟>
以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考
#café #法國菜 #西環美食
#堅尼地城 #堅尼地城美食