2015-06-14
又係姊妹聚舊既時候!今日幾個為食既姊妹一齊慕名黎到長沙灣,一嚐聞名而久既芝士雞煲!其實期待巳久,完全唔記得個肥字點寫!依間舖頭環境裝修唔算特別,同一般茶餐廳差唔多!但為左一嚐聞名而久既芝士雞煲,食先係最重要!芝士雞煲一埋黎上枱!嘩~好足料,香噴噴既芝士味同洋蔥味迎面而黎!個芝士醬汁都幾杰身,完全係超預期!雞煲既雞肉份量好多,聽反待應哥哥講,原來全部用上雞脾肉,唔怪得雞肉可以咁滑啦,而且又嫩口!正!其實食完個雞煲都已經好飽!待應哥哥走埋黎加埋芝士湯底,就開始打邊爐!我地4個女仔,叫左牛頸脊、帆立貝、響鈴、金菇、墨魚滑、菜肉雲吞、韭菜餃、一丁面加芝士!我自己最欣賞係牛頸脊,口感豐富之餘,又非常重牛味!帆立貝又好新鮮,響鈴吸收左芝士湯汁,真係唔記得個肥字點寫喎!好芝士既朋友真係千萬唔好錯過個一丁面!因為精髓在於芝士湯底,再係上面放一片芝士,芝士與芝士溶合!yummy到無得頂!總體黎講,火鍋料都係大路,但用芝士黎做雞煲真係幾特別!今晚每人都係140元左右,都物超所值!