2008-04-04 7 浏览
因為唔知咩原因,呢期好興開越南食肆,越南菜尤其是係生/熟牛河就開到成行成市。事緣我要去B&Q要幫公司搵d野所以就去左個頭睇下,咁我就未食野,就入去諗住唔好食得太多啦,就叫左一碗生牛河同埋一個柚子蝦沙律,男友就要一杯咸檸七(因為佢食左飯啦)。以上叫既野,我諗大家都食過所以大概都知個味係點啦。個湯好重味精,因為通常芽菜、青檸、辣椒、同九層塔係另外上架麻,佢已經無新鮮辣椒粒(新鮮既同辣椒醬係兩件事),個青檸榨晒汁落去,到頭來都係食唔到有青檸既清香,咁你話個湯幾勁咁蓋個晒d味呢。我好懷疑如果佢有辣椒粒,加埋落去的話,會唔會食得出呢???!!!!個沙律真係可以用難食黎形容,隻蝦係霉既,一d都唔爽/ 彈牙,我情願佢唔落。柚子唔甜亦唔酸,嚴格黎講係無味~~ 個汁,魚露無因應個柚子唔甜/酸而酌量減低,結果係個沙律汁係咸架囉。呢餐真係食得辛苦,不過亦加速令我想去蘭杜街食碗真係好食既生牛河。