2023-11-24
好耐冇到銅鑼灣食嘢,今次同好友敘舊就揀咗間好好氣氛嘅高級意大利餐廳🍴餐廳位於糖街sugar+,地點容易搵而且離地鐵站唔遠 相當方便。上到位於11樓嘅Vivere門口有好多唔同種類嘅鏡 好有藝術氣息,一入到去有無敵180度景觀,再加上暗柔嘅燈光而且播住柔和怡人嘅音樂,成個氛圍都散發住令人舒服放鬆嘅感覺👍🏻🌟Avocado And Tuna $168餐廳送上件上麵包配橄欖油+黑醋👍🏻無耐好快就上牛油果配呑拿魚蓉小食,兩者配搭起上黎好夾 aftertaste有d甜甜地 而佢底下塊脆脆出奇地好食,質感同味道唔係平時出去食個d普通既脆片,令平時唔係好食炸野既友人都食晒😋🌊Mussels $128 青口份量非常多同香濃,味道除左有cream既香濃仲有少少酒香 此外仲夾帶海水味 非常鮮味🌊🍤Tom Yum Goong Linguine $198大蝦配冬陰公扁意粉令我同友人最驚艷,扁意粉充分掛上香濃又唔會太辣既冬陰公醬汁 可謂配合得洽到好處🤤🐂Braised Australian Wagyu Beef Cheek $278Chef specials👨🏻🍳和牛面頰肉非常之嫩,友人一度以為係牛腩🤭個人認
Chef specials👨🏻🍳和牛面頰肉非常之嫩,友人一度以為係牛腩🤭個人認為應該用咗慢煮方法令到香濃入味之餘肉質仲好淋
食到尾聲大家都捧腹時,呢道甜品酸酸甜甜剛好可以緩和下,梨香甜之餘配上希臘乳酪 一酸一甜 非常解滯🍐
Frescobaldi係義大利擁有700年歷史嘅葡萄酒品牌,亦係全球歷史最悠久嘅釀酒世家之一,非常容易入口 飲落有陣陣嘅果香 輕而不甜,好適合配前菜同意粉❤️
同樣係出自意大利有200年歷史嘅Santa Sofia,入口先帶果香同莓香 之後慢慢演變為橡木同雲尼拿香,帶乾而柔和 配和牛一流❤️
🍴
餐廳有個小小嘅戶外位,除咗可以俾食客戶外食煙之外仲可以打卡📸另外 當日遇到隔籬枱有人生日,餐廳好貼心地會以燈光配合播生日歌嚟送上生日甜品,餐廳全部人連食客一致送上祝福,想慶祝生日嘅朋友仔絕對唔可以錯過🥳