2023-10-15
樓上鋪自己其實硬係覺得會坐得唔舒服,逼逼夾夾咁樣,但係呢間究極堂入到去裝修靚,光猛之餘,亦都坐得好闊落。已經係我三個鐘加咗好多分,仲要一讚嘅係佢個Menu好靚,影咗啲食物全部都好想食。山芋泥碎拖羅丼($158): 好似喺香港嘅居酒屋會見到有珊瑚麗食,除咗好難整得好食之外,口感可能香港人唔係太鍾意,但係我同朋友都係山芋泥嘅fans!!見到呢個即刻叫咗,唔需要調味已經覺得好好食,魚生新鮮之外,佢嘅飯底亦都用上操飯,感覺唔會太甜。雖然係即磨嘅山芋泥,但係唔會食到有種清澀嘅味道。明太子芝士玉子燒($78): 本身諗住會係平時見到方形嘅玉子燒,但係佢哋應該落咗少少奶,整到半熟咁樣,雖然切出嚟唔會有拉絲嘅感覺,但係食落去嘅芝士味配上明太子醬同埋魚子,感覺真係好滿足! 幾乎係去居酒屋必點嘅!明太子雜菌地雞薄餅($118): 其實上菜嘅時候唔見到有明太子又或者任何嘅菇類,反而食落去係洋蔥芝士雞薄餅。自己唔係好鍾意食洋蔥嘅,但係呢一個接受到嘅,洋蔥絲切得好幼,而且冇咗嗰種生洋蔥味。芝士雖然冇拉絲嘅效果,但係雞肉嘅調味啱啱好,而且薄餅亦都整得脆口。如果可以多啲人嚟嘅話就可以叫多啲share啦,自己對另外一
明太子雜菌地雞薄餅($118): 其實上菜嘅時候唔見到有明太子又或者任何嘅菇類,反而食落去係洋蔥芝士雞薄餅。自己唔係好鍾意食洋蔥嘅,但係呢一個接受到嘅,洋蔥絲切得好幼,而且冇咗嗰種生洋蔥味。芝士雖然冇拉絲嘅效果,但係雞肉嘅調味啱啱好,而且薄餅亦都整得脆口。如果可以多啲人嚟嘅話就可以叫多啲share啦,自己對另外一個麥粒味噌黑豚肉薄餅都幾有興趣。
自家製炸雞伴洋蔥沙律($68): 自己想食炸雞,而且朋友又唔介意食洋蔥之下,所以就叫咗呢道菜,炸雞大概有四至五塊而且算大件,咬落去肉汁都流出來,調味做得好,唔會過咸,配上少少帶洋蔥味嘅沙律醬都感覺清新。
煙燻蘿蔔配奶油芝士($58): 自己都算好期待呢一道菜,揭餐牌嘅時候見到都覺得幾新奇。上菜嘅時候比你自己揭開有濃濃的煙熏效果,玩味十足。過咗一陣先食其實都會食到煙熏味黐咗喺蘿蔔上邊,配上奶油芝士同埋蕃茄,每一樣嘅平衡都啱啱好唔會搶咗大家本身食物嘅味道,其實都唔知點樣形容,但係佢係一個我冇食過嘅味道,如果鍾意醃蘿蔔嘅朋友覺得係必試嘅。
脆香辣三文魚卷($48): 食落去其實冇乜辣味,反而係有龍龍嘅海苔味喺卷嘅外面,食上去完全唔需要點豉油,調味做得啱啱好,而且好新鮮好滿足!!
抹茶牛奶朱古力($48): 純粹係見到呢個配搭,好似幾特別咁,佢可以揀配紅豆,朱古力或者咖啡,見到隔籬枱叫覺得幾靚,所以就嗌一杯,當然顏色靚之餘,都有濃濃嘅抹茶味,自己覺得有少少甜,可能都係抹茶牛奶配紅豆會感覺classic 啲。
Orion生啤($78)
總結:裝修靚座位闊落,用具有份高級感,我哋平日七點左右入座已經差唔多有一半人坐滿,臨走嘅時候更加係滿座。食物質素高而且價錢絕對唔貴,同一大班朋友嘅話可以叫多啲一齊分享!