2015-04-12 1654 浏览
近来为了一个project 晚晚OT到好夜,好彩身边有一班好同事,唔系嘅话真系好难挨。当然除左有班好同事,要夜晚食返餐好嘅点都唔少得,有个同事以钟意食烧肉见称,所以我地就约埋其余2个朋友,一齐倾下我地个曼谷之旅嘅详情。最近都食左好多韩烧,今次决定试下日烧,所以拣左系铜记嘅呢间日烧店,老实讲日烧店点同韩烧店斗,我近日嘅观察系日烧店以放题应战,所以我地呢班渔人就用二百几嘅抵食价,就可以任烧勒~ 抵过韩烧多多声~ 呢间雷桥地点系好方便,基本上铜记B或者C出口过条马路已经到,虽然架升降机窄左少少,基本上一架只能载到4个人...... 入到去又觉得其实几得意,又有得扮日式咁坐,又有得正正常常有张长枱坐,而且枱嘅组合都好多,基本上多人又得,少人又得,而我地就坐在系好有情调的日式卡座。睇返啲MENU,个人认为外型嚟讲, 有啲似我地会考嘅MC 表格...... 以二百几蚊嚟讲选择都多,又有刺身又有小食,不过只包一罐饮品,个人嚟讲有少少焗你要俾钱饮多罐,又或者可以饮佢地提供嘅茶,都唔系硬性要你再叫嘅~首先我地叫左个沙律,我无谂过呢度啲沙律份量咁大,啲蟹籽好似落左成碗咁,啲沙律酱要落得好平均,每一条青瓜丝

首先我地叫左个沙律,我无谂过呢度啲沙律份量咁大,啲蟹籽好似落左成碗咁,啲沙律酱要落得好平均,每一条青瓜丝、蟹柳丝都切得好仔细,不过真系好少放题嘅沙律份量咁多咁足料。
蟹籽沙律
由于我地都唔知叫乜食好,于是叫左一个盛合有牛有猪有海鲜同菠萝,首先讲下个菠萝,其实我还是头一次见有菠萝烧,既合理又没想到能在日式烤店吃到,既是开胃又能帮助消化,饭前饭后吃都不错。另外烧肉方面,一口牛肋肉及带骨牛肋肉,自己比较喜欢的一口牛肋肉,虽然烤的时间较耐,但是肉质也不老和韧,而且较厚的肉身更令人容易吃到牛味。另一款带骨牛肋肉,肉味较浓,也是不错的选择。另外,这里的五花腩洒了七味粉,不过由于只是调味,而不是腌,所以个人认为不太有七味粉的味道,烧过后整个烤盘都有其油份,开炉必备啊! 不过,由于不是太厚,容易烤熟,表层也烤得金黄色,相当脆口,加上太平洋海螺和蓝青口体型也颇大,其实以放题来说,份量不错呢!
这里的海虾更是有一只手掌那么长,而且烧熟后,肉质肥厚鲜嫩,可以吃到这样份量的海虾,真是回本之选。
另外,我也order了黑椒一口肠和辛味鸡中翼,不过突然间好像份量变少了,可能我一个人吃,但这条肠只得半条,而且黑椒味不浓,不太过瘾。而辛味鸡中翼只有半只的肉质,也不是太多,辛味也不是很出,这个是比较失望。
不过失望很快便过,这里的美国极上肩胛肉,单看未烤熟前的卖相,已经让人有种很想吃的感觉,腌肉汁仍浸著牛肩胛肉,每一块大小均一,肥瘦分布平均,真的有极上的感觉。
烤至半熟时,肉汁微微渗透,让人惊嶬,而且入口即溶,牛的油脂微微留在口腔,可以说是相当滋润,没想到放题竟能有这样的质素。
朋友们最重视甜品,起初我还以为是普通放题店的雪米糍,没想到竟是movenpick !!!!!! 真的吓呆了呢! 每一口都是看到的呍呢嗱籽,入口奶味浓又幼滑,真是一个完美的结束呢。
总结:老实说,十只手指有长短,我没想到这里的烤肉竟有这样的水准,其余也不太差,又系𠮶句:二百几蚊落楼,你想点先?
2015-03-30