十常八九系深水埗人气cafe,主打特色饮品、治愈系甜品,加埋个日式木式环境装修,打卡一流啊!舖头偏细,真系得14个位,两张四人榻榻米、三张二人枱仔,要排队真系有排等。咁啱我去果日落雨,唔洗等位🤟🏻不过,我觉得价钱系略贵嘅。*和栗蒙布朗 $88治愈系甜品,即场准备、即场唧栗子蓉,好似一座山咁,系真正嘅mont blanc。最底系蛋白脆饼,脆度依然在,而且唔会太甜。中间系云呢拿雪糕,铺左薄薄一层忌廉,面头就系香浓嘅栗子蓉。为咗维持栗子山嘅外型,栗子蓉挺身,入口偏硬但质地绵滑,而且唔会过甜,但一个人真系食唔晒,强烈建议两个人share。*黄豆黑糖豆乳(热) $48有得拣热或者冻,店员话热嘅豆乳味道会浓郁啲。丸子烟韧嘅口感好唔错,而豆乳已经重豆香,加埋黄豆粉,豆香味再升级,唔会有豆腥味。淡淡嘅黑糖味,所以唔会好甜,啱晒啲「微糖」爱好者。*玄米抹茶鲜奶 (冻) $45第一啖饮到面头嘅厚奶+香浓嘅抹茶味,味道直头系抺茶鲜奶,之后慢慢就会感受到玄米味,不过味道略为甜咗啲。
和栗蒙布朗 $88
黄豆黑糖豆乳(热) $48