2021-05-11
📍 十常八九十常八九同楓子一直都係我to do list入面,但每次都見勁多人排,前幾日終於的起心肝去排十常八九😠都等左個幾兩個鐘😂下次應該食嘢前拎定位,唔洗周圍行到爛🥲因為有位店員會打比你叫你翻嚟~呢間係間簡約日系裝潢嘅甜品舖~ 分左2邊位,一邊係坐和式榻榻米,一邊係坐痴牆木凳加張枱咁〰️友人喺悄悄坐唔到榻榻米,嚟到十常八九有得坐即刻坐翻夠本🤣(羞家呀~),佢坐位唔多,所以在場嘅人都會降低聲調去聊天,感覺好似置身喺誠品入邊咁樣好有修養~~順帶一提,佢嘅Menu係好似繪本咁 十分qq啊!———————————————————-🍮 和栗蒙布朗 $88著名的京都甜點,在場幾乎人頭一個,唔知真係咁好食定為左打卡呢?不過食落又幾驚喜喎!粟子蓉相信係無添加直接原材料整出嚟的,因為食落冇甜味,只有淡淡栗子香~~ 食到中間會食到雲尼拿雪糕同蛋白餅😍三樣嘢加埋一齊好夾呀😆.ᐟ.ᐟ栗子清清甜甜再再上雲尼拿同又脆又甜嘅蛋白餅唔知點解個口感有種食緊雪葩嘅感覺🤣輕鬆就ko!🍹 黃豆黑糖豆乳 $48叫左先知原來呢個都係熱門嘢嚟😂 我個人超推薦呢款飲品喔🤍 如果喜歡黃豆粉同黑糖味的人會超喜歡~!濃厚豆乳面上面撒了
順帶一提,佢嘅Menu係好似繪本咁 十分qq啊!
———————————————————-
🍮 和栗蒙布朗 $88
🍹 黃豆黑糖豆乳 $48
叫左先知原來呢個都係熱門嘢嚟😂 我個人超推薦呢款飲品喔🤍 如果喜歡黃豆粉同黑糖味的人會超喜歡~!濃厚豆乳面上面撒了超多黃豆粉🤤每飲一啖都食到好多~~ 飲落去帶有淡淡豆乳味帶有少少黑糖甜的感覺令人好想不停飲😆根本就係一杯流質黃豆蕨餅〰️〰️面頭仲有一串黑糖糯米丸子🍡咬落十分煙韌水準很高喔呢杯野🤍👍🏻
🍹 菠蘿熱情果梳打 $42
每一樣食物飲品店員們都整得十分之靚靚~估唔到上面放左一塊菠蘿乾?就咁打卡😆👍🏻 佢個梳打好夠氣😂我飲落喉嚨差啲受不了〰️友人就話夏天飲十分消暑解渴啊~飲落都有菠蘿味不過熱情果就不太飲到~等位等到夏日熱辣辣整翻杯都咪話唔透心涼啊🤤🍹
———————————————————
📍地址:
十常八九 (深水埗)
深水埗黃竹街2號地舖