2022-09-25 94 浏览
日本料理係食極都唔會厭嘅,今日就試銅鑼灣蟹慶,地點超方便,响Sogo旁邊大廈地庫,行過已經見到大大個Logo睇完Menu太多選擇,最後決定簡單啲叫個套餐:海鮮料理會席:有齊刺身,燒魚,鍋物同天婦羅前菜有牛油果蟹肉蟹子沙律同一啲日本醃菜,作為開胃前菜幾唔錯套餐嘅刺身有中拖羅油甘魚同牡丹蝦,另外侍應再推介咗今日時令嘅北海道象拔蚌,咁就加一條。果然個象拔蚌超鮮甜,絕對勝過加拿大貨色,而且價錢唔貴,好抵食跟住嘅係海鮮寄世鍋,海鮮款式超多,有生蠔大蝦帆立貝及松葉蟹鉗,而配菜方面有日本黃芽白,皇帝菜,再追加一個手打稻庭烏冬,兩個人都非常夠食到今晚嘅重頭戲係鹽燒喜知次,喜知次果然不愧係日本嘅魚王,油份超豐富,燒完之後魚旗邊位及魚皮仲有大量嘅油分滲出,而魚肉相對緊致,一梳一梳容易夾起,好食到停唔到口另外套餐仲有天婦羅盛盒,除咗常見嘅炸蝦同蔬菜,仲有用紫蘇葉捲住嘅帶子,帶子炸完都仲好濕潤,紫蘇葉就增添咗多一種風味最後用個海鮮清湯結尾,食完油膩嘢飲過清淡嘅海鮮湯,感覺特別舒服
日本料理係食極都唔會厭嘅,今日就試銅鑼灣蟹慶,地點超方便,
响Sogo旁邊大廈地庫,行過已經見到大大個Logo

前菜有牛油果蟹肉蟹子沙律同一啲日本醃菜,作為開胃前菜幾唔錯