2019-11-28
見淘大開左間新餐廳,作為街坊梗係去試下新屎坑!由於係新店關係,都有幾長龍排緊隊入去食嘢。一入到,裝修裝修精美,幾有中國特色,有啲花木蘭嘅feel!餐廳價錢合理🤑,但記住係設有加一服務費!一個set係包埋嘢飲,我地就每人嗌左一碗麵同一碟菜。第一個係香茅骨雞河粉,香茅味重,仲可以滲入啲湯到♨️,味道豐富。而河粉唔會太碎,亦都吸哂啲湯嘅味。整體而言不過不失。👍🏻然後就到叻沙,果然係餐廳嘅招牌菜!唔好睇佢紅卜卜咁,其實只有少少辣,反而椰香味好重🥥,味道好特別。另一個有趣之處,就係一碗麵,竟然有兩種唔同嘅麵質🍜,包括係粗麵同幼麵。而我就比較鐘意食幼麵多啲,比較爽口!配料方面亦都十足,魚蛋彈牙爽口!最後係炒菜,上面係蒜蓉,需要自己撈勻先食。碟菜好大碟,以加$6就可以有咁大碟菜係好抵食!通菜唔老,仲好香蒜味!😋而飲方面就麻麻地,馬來拉茶太甜,青桔仔茶亦太酸,一啲茶味都無🤢整體而言,嘢食質素好,但嘢飲就差啲。份量偏細,大食嘅人可以加多啲小食啦!😛