2019-07-06 245 浏览
2020年7月2日 星期二为左庆祝考车成功加上呢日又难得地早收工,就同女朋友出去上环行下街,睇下有咩好野食行到呜越前面突然心思思想食越南野,巧合地女朋友都有差不多既谂法,所以好自然就冲左入去可能时间尚早,仲未有太多人,里面装修得几有特色,似系越南风格,墙上面有好多幅唔同既挂画餐牌方面见到有套餐可以拣,款式仲要系几多,我哋每人叫咗一个套餐加杯饮品首先黎既系我叫既越南火车头,餐牌写住嘅系一人份量,但系黎既时间都几大碗,里面有好多唔同既配料,大部分都系牛唔同既部位,例如牛筋、牛𦟌、牛丸等等,当中最欣赏系生熟牛肉,本身放系碗上面既系生牛肉,而浸左汤之后牛肉会慢慢熟同变色,可以随意决定牛肉嘅生熟程度。我就觉得牛肉唔应该太熟,如果唔系会太靭。最后系下龙湾海鲜炒金边粉,上面有好多款唔同既海鲜,炒得都几干身,d粉唔会痴埋一旧旧,同埋酱汁唔会太咸,食完唔太觉得口渴
2020年7月2日 星期二

越南火车头