2018-12-13
熱愛打邊爐嘅同學仔話其實咁多款式嘅火鍋,佢還是覺得地道港式打邊爐最啱feel喎,於是今晚我就同佢嚟呢度來個麻甩打邊爐😝。咦?!點解有個英式high tea架嘅呢,原來呢個都係餐廳嘅貼心位,為免大家點得多火鍋料時張枱唔夠位,餐廳索式按每枱嘅order, 將火鍋料拼碟再分層放好, 咁就又美觀又慳位啦👍。呢個位實在太聰明喇,我第一次兩個人去打邊爐坐二人枱都唔覺迫,仲大把位可以放幾罐飲品加兩款醬料添😁。另一個貼心位就係order紙上每款食物都有「少」同 「多」選擇,啱晒我地呢啲樣樣都想試下,又驚食唔哂或者新野未必啱口味嘅人😏。湯底要滋潤,推介呢個花膠筒鮮雞煲,雞湯鮮味濃郁, 有半邊雞,雞肉都仲好嫩滑。呢度火鍋料非常多元化而且質素都幾高,其中羊肉片、獅頭有膏鵝腸 (堅有肥膏😍)、冇得彈午餐肉(😋👍👍) 、黑毛豬下青同爽口黑柏葉(好爽👍) 都係我嘅心水推介,而同學仔就話脆鯇骨腩(確然係脆) 、安格斯牛柳粒 (好有質感) 、手打蟹籽墨魚滑 (結實得嚟帶點煙韌) 、生猛海蝦(鮮甜) 同我會過河田雞(隻脾好大隻😝) 係必點咁話喎😊。如果習慣打完邊爐要食主食嘅話,真係要試下佢地嘅生麵,好爽口彈牙架!唉呀😱
如果習慣打完邊爐要食主食嘅話,真係要試下佢地嘅生麵,好爽口彈牙架!唉呀😱😱😱,寫到呢度我醒起又唔記得食甜品添!!!點解次次都係咁架,😅😅😅,下次要一坐低就食一round甜品雪糕先得,唔係次次都輸俾佢咁點得呢!🤭😝