2019-01-11
西營盤其實都有好多隱藏美食店,今次意外地穩到呢間充滿台灣寶島特色的台菜餐廳。店內裝潢令你覺得置身係台灣地道小館的感覺,特別係掛滿夜市經典菜牌,不同顏色的牌子寫滿了店內不同招牌菜式名稱,充滿夜市特色。台式魯肉飯$35當然要試下招牌台灣魯肉飯啦,份量都算大,面層鋪滿超級多滷肉,就咁望都已經感覺到好肥美,配合滷蛋一隻和少量蔬菜絲中和油膩感覺。不得不提,滷肉飯靈魂少不免滷肉汁,最好是令到白飯都能滲透滷肉汁。啊嫲米粉湯 $78呢“盆”米粉湯份量其實足夠2人食用,份量十足。除左自家制既味精湯底,絕對有家的感覺,配菜亦絕不馬虎,包括多種海鮮,例如鮮元貝,蝦,貢丸,花枝丸,豬肉,蔬菜等。米粉用上台灣新竹米粉,食得出與港式米粉不同,推薦!炸花枝丸 $28台式小吃少不免花枝丸,類似港式墨魚丸,爽口彈牙,又香脆可口。蒜香雞翼 $58呢碟蒜香雞翼真係非常用心,最抵讚窩心的係單骨雞翼,簡直懶人恩物!加上蒜香味道突出,令人食唔停口!香芋珍珠奶茶$20飲品就當然選擇珍珠奶茶啦,加入台灣人好喜歡的香芋後,感覺更香甜,奶味濃郁。珍珠煙硬,很有咬口。
台式魯肉飯$35
啊嫲米粉湯 $78