2023-03-26
難得星期六陪媽咪行街,行到銅鑼灣睇下有咩好食,唔係太肚餓但係想食啲特別啲嘅菜式,見到門面幾特別,我地就揀左呢間餐廳。入到去見到好多特色嘅小食,我地兩個妹仔肚就叫左燒牛仔骨配箭葉飯,泰式無骨鳳爪,泰式酸辣八爪魚仔,辣爆細細粒牛骨湯麵,白蟮沙嗲同羊肉沙嗲各一串。先黎點個開胃菜醒一醒神,泰式酸辣鳳爪一定係我首選,屋企完全唔會自己整到佢既調料,酸得黎有陣陣辣度,岩哂春天想輕盈清爽啲。見有酸辣八爪魚仔又試下先,估唔到又幾match酸辣汁既調味方式,食完胃口即刻大增佢哋招牌係100系列南洋特色主食,中意食牛既我哋點左唔常食到既燒牛仔骨配佢哋特色地道既箭葉飯,個飯加左少量香料配上較明顯既香茅,香得黎唔會蓋住牛仔骨既味道,燒牛仔骨經過輕微醃製另外配上參巴醮料,食落真係好有東南亞風情建議兩人可選各一款飯類主食+小食一個驚點一個飯又唔夠,於是我哋點左個印尼非常地道街頭小食,白鬚牛丸牛骨湯麵,見佢原本3條辣椒辣度咁我哋叫左小辣試試,食得辣既我哋都覺得有少少辣,建議冇食開辣既朋友仔叫小辣都OK。小食控既我見佢串燒望落隔離枱都幾出色,不出我所料真係好正點左一向串燒必叫既燒白蟮沙嗲同燒羊肉沙嗲各一串,白蟮預先已醃
泰式無骨鳳爪
泰式酸辣八爪魚仔
燒牛仔骨配箭葉飯
燒牛仔骨配箭葉飯
辣爆細細粒牛骨湯麵
小食控既我見佢串燒望落隔離枱都幾出色,不出我所料真係好正點左一向串燒必叫既燒白蟮沙嗲同燒羊肉沙嗲各一串,白蟮預先已醃上燒汁,燒左啲油脂出黎香脆彈牙;羊肉串完全唔羶仲有陣陣香茅味,配上自家製沙嗲正好想encore多串
白蟮沙嗲一串,羊肉沙嗲一串