2019-05-24
今日返工既時候,同幾個北京過黎既同事開佐幾個會,忽然就令我提起佐食北京菜既興趣,所以就即刻上網找找,看有沒有一些比較地道既北京菜,最後就揀佐呢間「北京老家」。餐廳位於尖沙咀,非常方便,從地鐵站K11出口步行前來也不用2分鐘。乘搭升降機來到餐廳的門口,已經非常吸引我,充滿古式古香,北京風情的大門呈現眼前,真係好似好佐北京一樣。店舖都幾大,而內裡既裝修都好靚,真係好似去佐古代既茶室一樣。每張枱既下面都放有一盤金魚,非常有特式,喺食飯既同時可以賞魚。餐牌都幾大本,而價錢就非常劃一,有$58,$78,$88,$98,等等,價錢唔算貴。餐前小食係用辣油做既青瓜,花生,蓮藕mix 成既,都幾好味。京醬肉絲跟餅 $108首先來到既係京醬肉絲跟餅,炒肉絲既份量真係超多,基本上每件餅都可以加超級大量既肉絲去一齊食。除了肉絲外,亦有大量既京蔥可以配埋一齊食,炒既醬料好濃郁,所以唔駛加任何其他既醬汁都已經好夠味。個餅皮亦都絕對值得一讚,做得好薄,但係唔會好易散開,而且夠哂熱同埋軟熟,可算係香港少見。大蔥羊肉水餃 $78餐廳既招牌菜之一,一客有8件。水餃皮做得比較挺身,但係都不乏軟熟感,而咬開層皮之後既羊羶味
京醬肉絲跟餅 $108
大蔥羊肉水餃 $78
餐廳既招牌菜之一,一客有8件。
水餃皮做得比較挺身,但係都不乏軟熟感,而咬開層皮之後既羊羶味好重,鐘意食羊既就一定會超級喜歡,而且食落肉質好厚實,啖啖肉,配埋大蔥加強個層次感,好好味。
拔絲香蕉 $88
甜品點選了拔絲香蕉,同樣做得非常出色。
面頭既拉花做得很細膩,很幼身,但有好實淨,每一件既香蕉都被厚厚既焦糖包裹,外脆內軟,而且裡面既香蕉暖笠笠,唔算係好甜,而且一客有8件,真係好抵食。
另收茶芥就每位 $12 ,用既係麥茶,都係市場價,餐前小食不另收費。