2017-05-30
一講到九龍城,大家第一時間一定會諗到泰式料理,越式餐廳。今日就特登帶媽咪到此一遊,原本真係想食食泰國菜,行到福佬村道就俾牛石料理顯眼的招牌吸引。-餐廳門口以海產櫥窗為主,一行入去已經有日本居酒屋的感覺,不同石頭的裝飾面以及簡單的牆面裝飾,搭配牆上簡單的日本水墨畫,讓你真的彷如置身日本。由於當日係平日關係,人客不多,但門口仍然傳出陣陣燒烤香味。餐廳設有比較多的卡位,座位整潔舒適。-餐牌的物料也經過獨特硬板設計,加強了的風格,牛石料理除了多款高質牛料理外,還有海產刺身、壽司、精緻小食等等。-面對繁多的選擇,我同媽咪二話不說揀左個二人套餐-牛石二人會席($768兩位),上網查左陣,發現呢個餐裡面包括店內最出名的佐賀和牛,又有刺身甜品等應有盡有。-首先上桌的是前菜-蟹杍沙律,這看似普通的菜色,是一般日式料理都會食到,但是好食的話要做到青瓜長度爽脆度適中,沙律份量合宜既最重要蟹杍要夠多,咁樣才會好食。基本上除了沙律份量較多,其他都很不錯了😊刺身 3點4切 三文魚夠薄 油甘魚香甜,就只是不夠凍,欠缺了一點點新鮮感。-然而,我地講講呢餐既主角-佐賀和牛、澳洲霜降和牛、澳洲霜降牛舌、美國牛小排同牛肉粒
餐牌的物料也經過獨特硬板設計,加強了[石]的風格,牛石料理除了多款高質牛料理外,還有海產刺身、壽司、精緻小食等等。
然而,我地講講呢餐既主角-佐賀和牛、澳洲霜降和牛、澳洲霜降牛舌、美國牛小排同牛肉粒。上菜時,服務員細心擺底石塊同埋3款顏色特別既醬汁,並說明那一種牛肉的食法,需要預熱9分鐘才可以開始燒。醬料-枝豆醬、芝麻醬、燒烤醬。
佐賀和牛-是咁多款牛肉我最欣賞的一款,未食之前已經見到牛肉的脂肪平均,唔係誇張講,牛肉細細一片,擺落口真係有融合既感覺,而且牛味十分濃郁,搭配一口珍珠米更不會太多油膩。
佐賀和牛需要小心控制燒烤時間,燒到牛肉剛剛好變色就OK,才可以做到入口即溶的感覺,否則時間太長,口感就會變得很韌,浪費左LU~~
天婦羅款式不算太多,但熱度及食材新鮮。特別在於蕃薯、南瓜不會太厚,上口口感正好😊
甜品是雞蛋布丁,不會太甜,香滑可口。