庙街虽然可能俾人感觉龙蛇混集,但识揾嘅可以系度发现唔少好野..同美食! 庙街一带聚集了好多少数族裔,包括尼泊尔裔,所以呢带会发现好多尼泊尔/印度餐厅,而不少都相当地道/正宗.今次试左一间我觉得平令正嘅尼泊尔/印度菜餐厅,位于庙街尽头,招牌以传统嘅仿天城体(尼泊尔、印地语文字)文字写成,就知有料!餐碟都系一个个金属铁盘,好有feel👍🏻.($48)作为开始叫了传统嘅尼泊尔/印度街头小食,香脆嘅类似泡芙外层入面系薯仔粒,洋葱,香草等,食时淋上中间嘅薄荷汁,一啖食落口,中间嘅汁口腔里爆开,酸酸地非常开胃,不过伴随嘅香草🌿味亦非常浓烈,传统野未必个个啱😏.($55)(尼泊尔饺子🥟)尼泊尔餐厅必叫,呢间亦相当唔错,皮薄多汁,点埋杯传统($25)香料奶茶,比一般奶茶多左份香料味,包括肉桂,花椒嘅香味等,天气冻冻地最啱饮👍🏻.($125)💥必叫之选,烤鸡铁板上劲惹火,见到上时出哂烟,里面鸡嘅肉汁锁住非常嫩滑😋/🌟最欣赏呢间餐厅嘅Naan,睇得出系即叫即烤,非常香脆之余有口感,外表香脆内里松软,Garlic Naan 表面铺上了蒜粒同芫荽,非常惹味, Cheese Naan 更加惊喜,两层嘅饼皮中间夹
Pani Puri
[Pani Puri]($48)作为开始叫了传统嘅尼泊尔/印度街头小食,香脆嘅类似泡芙外层入面系薯仔粒,洋葱,香草等,食时淋上中间嘅薄荷汁,一啖食落口,中间嘅汁口腔里爆开,酸酸地非常开胃,不过伴随嘅香草🌿味亦非常浓烈,传统野未必个个啱😏
[Chicken Momo]($55)(尼泊尔饺子🥟)尼泊尔餐厅必叫,呢间亦相当唔错,皮薄多汁,点埋杯传统[Masala Tea]($25)香料奶茶,比一般奶茶多左份香料味,包括肉桂,花椒嘅香味等,天气冻冻地最啱饮👍🏻
Chicken  Tandoori
[Chicken Tandoori]($125)💥必叫之选,烤鸡铁板上劲惹火,见到上时出哂烟,里面鸡嘅肉汁锁住非常嫩滑😋
Garlic  Naan
Cheese  Naan
[Garlic Naan$25]/[Cheese Naan$32]🌟最欣赏呢间餐厅嘅Naan,睇得出系即叫即烤,非常香脆之余有口感,外表香脆内里松软,Garlic Naan 表面铺上了蒜粒同芫荽,非常惹味, Cheese Naan 更加惊喜,两层嘅饼皮中间夹住芝士,表面仲要淋上蜜糖乃神来之笔,可以配以薄荷酱或者叫一个咖喱点黎食😋暂时食过最好食嘅Naan唔系系啲咩高级印度餐厅,而系系庙街嘅呢间少少餐馆😳
Veg  Chaumin
[Vegetables Chaumin]($70)(无错直接译音🤣)唔好以为系一般茶记炒面,呢款尼泊尔式炒面以大量香料黎炒,包括黑椒,芫荽,洋葱等,食时配上独有酱汁(点momo嘅酸辣酱)非常有镬气同风味👍🏻
最后值得一赞嘅系餐厅嘅卫生程度非常好,见佢够胆摆得清洁龙阿德上台就知几巴闭,庙所仲要干净过出面嘅餐厅认真😮
总括嚟讲,系间性价比非常高嘅餐厅,食物水准之高我觉得拍得住出面啲高级印度餐厅,有过之而无不及甚至,而野食价钱亦相当平民,虽然佢冇华丽嘅装潢,但食物质素够哂地道又出色,特别系naan!(要强调)而疫情期间更免收加一,净系呢种共渡时艰嘅精神已经值得帮衬👍🏻
Pani Puri
Chicken  Tandoori