2014-11-13 4131 浏览
两大英国厨神来港开业, 两间都火红得很! 两间都试过了, 我比较喜欢地狱厨神这一家!一早就在网上订座, 其实唔系好难, 大概他们没有太早放宽网上订座, 如果见网上满座, 其实只要EMAIL 给他们也可以安排到, 而且回覆电邮亦很高效率的! 环境非常CASUAL, 唯一美中不足的是背景音乐有时都几嘈, 不过都OK既~星期日一早黎到, 因为一早已科读各位的食评, 所以好快就决定好食咩~面包(SOURDOUGH) 好快就黎到, 仲系有少少暖, 再加上我叫左GINGER ALE, 行上去行到出汗, 饮呢个唔太甜, 爽啦~  我地叫左头盘有Sea bass carpaccio with Avocado, horseaadish ginger, Tamarind spiced chicken wings~ 呢2个应该系每台必叫, WAITER都同我地讲, 呢2个简直系"最受欢迎"既STARTER!  一浓一淡, 我好喜欢个鱼, 超新鲜, 唔腥! 个柚子味好REFRESHING, 有甜又有少少酸, 开胃, 再加上香草, 爽身~鸡亦味浓, 很有亚洲风味~ 因为我地今次只系2个人, 所以我地只系叫左一个

SOURDOUGH

Sea bass carpaccio with avocado horseradish ginger
Tamarind spiced chicken wings, spring onion, corriander
因为我地今次只系2个人, 所以我地只系叫左一个MAINS 加一个SIDE DISH - Dingley Dell pork chops 10oz+薯条!  PORK CHOP 唔系100%全熟, 就系咁先够JUICY, 肉汁KEEP 到而令肉身很软滑, 腌肉入味又唔会过咸, 尤其是有一枝骨个旧, 真系会争住黎食! 同一盘内仲有生既西洋菜, 焗蕃茄,洋葱同蒜头, 呢几样都可以减轻食肉既腻......不过, 个酱汁就系牛油做的, 真系好邪恶!
 我地食肉个阵点, 食薯条个阵都点, 简直点到一滴不剩为止~
Dingley Dell pork chops 10 oz
很多时候我都唔钟意食甜品, 不过英国餐厅有我最喜爱的ETON MESS, 朋友就要左Pineapple Carpaccio, passion fruit, coconut sorbet。ETON MESS系最简单的, BERRIES, 马令再加上CREAM 而做成, 虽说简单, 但马令应该是自家制仲减左甜味, 食落唔太甜, 同酸酸地既BERRIES 很配~
My favourite - Eton Mess
Pineapple carpaccio, passion fruit, coconut sorbet
Pineapple Carpaccio, passion fruit, coconut sorbet, 很可以同头盘既鸡亦互相呼应! 很亚洲, 食落又系好舒服~

侍应非常细心, 衬得闲时都有问我地意见, 同我地交流下~ 而我觉得比令外一间好既系, 佢地会系食头盘, 主菜同甜品前换过晒D 碟同刀叉!  我下星期会再去多次架, 要试下DINNER MENU!
2014-11-09
Dingley Dell pork chops 10 oz
My favourite - Eton Mess
  • Tamarind spiced chicken wings spring onion corriander
  • Pineapple carpaccio passion fruit coconut sorbet