好耐無行旺中,適逢好友即興,一同到旺角走走再去上堂。 行左陣見餓,諗都無諗過上到二樓轉晒食市,一個唔為意以為自己去左葵廣。 我朋友先在隔離鋪食左碗燒賣魚蛋。 我就望左唇茶一陣。 吸引在佢全都是中國茶葉,及配搭唔似一般台式飲品。心大心買唔買之制。 我朋友就講「 嘩呢到有桃膠加住杯野到喎,正呀」 所以就買左杯桂圓桂花普洱。第一啖,心個放鬆左一下感覺好舒服,佢調校比例好好,原來佢地用 冰糖手調,唔用糖漿。 所以飲落去整體口感好順, 柔柔的感覺。 我講完好舒服就叫朋友試一啖,初頭我地準備走。點知我朋友飲左一啖桃膠就大叫「好好飲」即係忍唔住u turn 自己買一杯。 仲請教老細啲桃膠咁好口感。 我朋友話要靚既桃膠先可以咁好食,佢媽媽間唔中會煮所以識少少。 原來老細真係試好多不同等級的桃膠,終於搵到呢隻。 所以係唇茶我朋友飲到 媽媽味(雖然老細是男人。)雖然感覺好誇張、但的確真人真事,杯野真心好好丫。 手調好有心。 調搭選擇非常有心思。 你會感受到老闆想我地享受到杯茶同桃膠既精華。

第一啖,心個放鬆左一下

2018-11-22
5 分钟 (外卖自取)