2008-03-20 15 浏览
上星期六(3月15日)晚上,一位好朋友為我慶祝生日. 由於我地係臨時先決定係蘭桂坊度食晚飯, 所以果晚我地係老蘭到行來行去找餐廳食飯. 期間, 行經閣麟街時我被那寫住俄羅斯菜的招牌所給引住, 因為幾年前也在同區的另一間俄羅斯餐廳為好朋友慶祝過生日, 所以對俄羅斯菜留下好印象, 最後決定走進這餐廳食晚飯. 入面既環境好有特色,從燈光, 佈置, live既俄國音樂, 餐具以及服務員的服裝都令我感到有置身於傳統俄羅斯民居既感覺. 服務方面都不錯, 雖然起初被安排坐在餐廳的角落, 後來老闆都讓我們自己挑 自己喜歡的位置坐. 當我們點完菜之後, 老闆還為我地講解如何飲vodka先至正, 仲帶我地去佢個冰室度拍照留念. 食物方面, 我地點了一個前菜, 二個主菜同兩杯果味啤酒. (這些都是我地跟據自己的口味點的, 因為那張貼在門口介紹這餐廳的雜誌剪報裏面介紹的食物都不能在menu裏找到)前菜:紅菜頭多寶魚沙律--- 個賣相一般, 但味道真係不錯. 係個日最好食既野. 個沙律入面有一些薯仔, 紅蘿蔔和紅菜絲, 而中間就釀左煮熟了的魚肉. 整體味道配合得很好, 感覺清新. 主菜:烏克蘭燒豬腿--- 口感

前菜:

主菜:
烏克蘭燒豬腿--- 口感比我想像中的”林”, 非常容入口. 豬腿肉加上那些番茄汁料都幾口味. 味道啖啖的, 所以喜歡濃味既朋友未必喜歡.

傳統俄式焗蘋果鴨--- 那些鴨肉的肉質,口感和味道都一般, 那些鴨肉一點蘋果味都沒有, 令我好失望. 我只是見到有一些蘋果粒而已. 而且那個蓋住器皿的麵包蓋超硬, 用刀都好難切得開, 都吾知點食好.

飲品:
一杯桃味啤酒&
一杯熱情果味啤酒--- 無啤酒味, 我仲以為自己在飲果汁.
兩shot vodka 係老闆請既, 要一啖飲哂先至正

到最後, 驚喜來了. 一個點上蠟燭的朱古力咖啡蛋糕忽然在我的面前出現, 我真的不知道我的好朋友是在什麼時候安排的. 我當然好開心, 但係如果個Live band 可以為我現場演唱生日歌就更好. 而個蛋糕既味道都不錯.

這是一個難忘既生日, 係一個很愉快既晚上.