2023-01-07
📍Shibui洋食屋九龍城自從有左鐵之後就開多左好多餐廳,尤其係cafe,但呢間Shibui洋食屋主打日式西餐廳,裝修以日系作為主調,有如置身懷舊日式餐廳既感覺,座位唔多,空間感十足,成餐飯都食得好舒服。👅鰻魚玉子燒炒麵 $158鰻魚用左傳統蒲燒汁,上枱都好肥美大件,入口質感都算結實,底下既玉子有燒過,好香好滑,一齊食都好夾,炒麵就係另上,放左大量木魚係面,入面仲加左蘿蔔絲同椰菜絲一齊炒,個人覺得日式醬油味偏濃,但整體質素都唔錯。👅卡邦尼蝦球焗法包 $95總共有四片大法包,每塊既面頭都有好大粒既蝦球,底下既卡邦尼汁都好多,法包沾完卡邦尼汁黎食都幾襯,法包本身偏脆硬,加左卡邦尼汁黎食就更易入口更惹味,而蝦球都好彈牙。👅芝士旋風蛋包飯 $88外表賣相已經好吸引,面頭塊芝士輕輕用火燒焦過呈半溶感覺,蛋完全蓋過炒飯,炒飯味道酸甜,食完都唔會太膩。👅抹茶拿鐵 $58飲品整體合格,抹茶味都足夠,奶底好香好出味,再打左d cream係最頂,打卡一流。👅雪糕迷你窩夫 跟餐+$48窩夫細細個好得意,口感鬆軟,仲係暖暖地,夾住凍冰冰既雪糕一齊食就更滿足。
👅鰻魚玉子燒炒麵 $158
👅卡邦尼蝦球焗法包 $95