2016-07-09 3302 浏览
约咗好朋友食午餐,想静静地倾吓计,左谂右谂,揾咗中环元创坊嘅The Drawing Room,中环区食午餐最好提早订定枱,可以响佢地个网页订枱嚟到食饭呢日,去到餐厅好少人,有d意外,可能因为今日落雨啦环境舒适,装修靓每个位都有一张纸同一筒颜色笔侍应送上面包条,有原味同番茄味午餐餐牌,我地选咗三道菜,包括头盘、主菜同甜品另外一碟面包,皮脆内软,但面包唔热,我个人较钟意食热嘅面包头盘之一,青豆汤伴煎带子,呢个系朋友食,我冇食另一头盘,牛肝菌伴慢煮日本蛋配芝士酱,日本蛋又大又黄,蛋味香浓,配搭牛肝菌同清香芝士酱,唔错主菜有蟹肉、青瓜、甜椒意大利粉,呢个都系朋友食另一主菜,白露笋北海道海胆意大利饭,海胆好creamy好味,意大利饭软硬度适中,多两旧海胆更加好甜品有草莓、香橙、罗勒伴芝士雪糕,水果煮得刚好,唔会太淋,酸酸甜甜,芝士雪糕同水果好夹,好味白朱古力八角果冻伴苹果雪芭,呢个都系朋友食咖啡/茶及三式小点,好特别嘅器皿,热情果小蛋糕、朱古力马卡龙同埋椰丝棉花糖,三种都好味,服务都几好

嚟到食饭呢日,去到餐厅好少人,有d意外,可能因为今日落雨啦
环境舒适,装修靓
每个位都有一张纸同一筒颜色笔
侍应送上面包条,有原味同番茄味
午餐餐牌,我地选咗三道菜,包括头盘、主菜同甜品
面包笼
另外一碟面包,皮脆内软,但面包唔热,我个人较钟意食热嘅面包
Green  peas  soup  w/  pan-seared  scallop
头盘之一,青豆汤伴煎带子,呢个系朋友食,我冇食
Porcini  mushroom  w/  slow-cooked  Japanese  egg  &  taleggio  sauce
Spaghetti  w/  crab,  zucchini  &  sweet  chili
主菜有蟹肉、青瓜、甜椒意大利粉,呢个都系朋友食
Risotto  w/  white  asparagus  &  Hokkaido  sea  urchin
Strawberries  w/  orange,  basil  &  mascarpone  ice  cream
White  chocolate  &  anise  panna  cotta  w/  granny  smith  sorbet
白朱古力八角果冻伴苹果雪芭,呢个都系朋友食
2016-07-06