2023-09-05
星期日下晝搵食,撞正過雲雨,誤打誤撞入咗𠵱間街角小館。環境精緻,感覺悠閒舒服,音樂啱聽,店員無一般文青cafe嗰隻串嘴(明就明),未食先開心。-🔸弄堂茶燻雞($92)配茶事荷葉餅(即台式刈包)、藜麥柚子醋沙律🥗🔸驚喜❣️個雞好香濃煙燻木香,仲有淡淡茶味🍵,調味香而富層次,唔死咸,肉質嫩滑,雞🐓皮都滑捋捋,真係肥都要食。配菜都唔輸蝕,個包好熱好軟熟,有comfort food嘅感覺,沙律茶新鮮爽口,夾住雞件食,中和肥膩,減低罪惡感。-茶事沙律($78)配香烤酥餅,菜嘅種類同份量都多,食落一啲都唔空虛。茉莉花抹茶柚子梳打($48)、蘇打紫($58)又係有驚喜,好夠氣,夠凍,同時茶味勁,真係飲得出佢提到嘅材料,又唔會十分甜,正。最後叫多個甜品🍮港式鴛鴦奶油戚風蛋糕($58)果然名不虛傳,做茶嘅嘢難佢唔到,茶味繼續出衆,唔死甜,蛋糕實淨有彈性,令人好滿足。