2020-12-23
唔知點解我好多同學都好懶,有個就唔洗返學嘅日子就唔會離開屋企門口啦,尋日見嘅呢個同學就好少少,放假肯離開屋企門口嘅,但只限10分鐘路程嘅地方。但佢又話我放假唔約佢食飯,好啦咁我約佢啦,點知就要揀啲喺佢屋企樓下嘅餐廳先得,到底係懶到一個點樣嘅地步?不過就算係要揀呢個同學屋企樓下嘅餐廳,都唔可以食得太求其架嘛,所以我上網search左一陣,精心挑選左呢間日本菜黎食。我地叫左兩個lunch set同埋一份炸雞share食。🍱刺身四品(每品兩切)配腐皮烏冬 $198除左刺身同烏冬之外,仲有漬物、蒸蛋、水果、沙律同埋味增湯。🐟刺身係每日精選嘅,所以每日都唔同,但真係好新鮮。每款都有兩片大大塊嘅。我個人特別鍾意個帶子刺身,味道鮮甜,又有兩塊檸檬夾住,所以會食到淡淡嘅檸檬味。🍜腐皮烏冬望落細細碗但其實烏冬嘅份量都唔少,烏冬口感彈牙,就算放耐左都唔會太淋,好食。🍣漬物係三文魚,個汁酸酸地,幾好食。沙律有薯仔、碎蛋、蕃茄同埋洋蔥等。洋蔥令到沙律有微微嘅辣味,都唔錯。🥚蒸蛋好滑,充滿蛋香,真係應該要趁熱食。入面仲有好多材料,好滿足。🥣味增湯係正常嘅味增湯味道。🍇水果有兩大粒提子同埋蜜瓜。🐠銀鱈魚西京燒 $
我地叫左兩個lunch set同埋一份炸雞share食。
🍱刺身四品(每品兩切)配腐皮烏冬 $198
除左刺身同烏冬之外,仲有漬物、蒸蛋、水果、沙律同埋味增湯。
🍣漬物係三文魚,個汁酸酸地,幾好食。
🥣味增湯係正常嘅味增湯味道。
🍇水果有兩大粒提子同埋蜜瓜。
🐠銀鱈魚西京燒 $168
同樣地,呢個餐都有漬物、蒸蛋、水果、沙律同埋味增湯,不過佢仲有刺身同御飯添。
銀鱈魚燒得超滑,調味又適中,食得好開心。
🦐仲有兩件刺身,都係好鮮甜嘅。
🍚御飯係白飯配紅米飯,上面仲有啲飯素,同個魚好夾。
🐥炸雞 $18
追加炸雞只係需要$18 ,我哋覺得幾抵,所以就加咗。炸雞有兩大件,係有骨嗰啲,所以好滑。
成日都覺得整得咁精緻嘅食物會唔夠飽,點知我哋兩個食得好飽,大滿足。仲要環境舒適,坐得舒服。