2025-06-06
今日好想食台灣菜,咁啱經過附近有一間裝修都幾靚嘅台灣菜,於是同朋友就決定入去試吓!果然喺土瓜灣屹立不倒咁耐,都係有啲原因嘅!初遇紅燒半筋半肉手工呢個招牌半斤半肉麵,湯底好濃郁,上面抱住兩條超大嘅牛肉同埋兩條超大嘅牛筋,牛筋軟腍腍入口即化,牛肉亦都好香軟,肉味好濃!佢個手工面都好煙靭有咬口!慢煮烏醋豬軟骨滷肉飯個人覺得呢個豬軟骨好好味,佢用烏醋去烹調佢嘅豬軟骨,酸酸甜甜好開胃!滷肉飯啲滷肉都好香,肥瘦適中!上面點綴嘅糖心蛋都好好食!古早花雕雞卷食台灣菜,當然唔少得叫佢哋啲小食啦!我哋叫咗呢個花雕雞卷,花雕酒味勁濃,雞卷肉質緊實,每一寸雞肉都浸滿花雕酒,不錯!古早起司芋泥肉鬆蛋餅蛋餅都係不可缺少嘅台灣小食之一!肉鬆蛋餅係我哋覺得最好味嘅蛋餅!佢哋蛋餅煎到好香脆裏面就包裹住滿滿嘅肉鬆同芋泥,而且仲有啲溶溶哋嘅芝士,口感好豐富!炭培烏龍起司奶蓋飲品方面同朋友都揀咗奶蓋,佢揀嘅呢一個烏龍奶蓋茶味好香,上面嘅奶蓋亦都好Creamy,融合一齊飲,唔會覺得好滯!粒粒藍莓起司奶蓋另一杯我哋揀咗粒粒藍莓芝士奶蓋,藍莓味酸酸甜甜,配埋上面濃郁嘅奶蓋,好味!食咗咁多兩個人買單都未夠$300 ,個人認為性價比都
初遇紅燒半筋半肉手工
慢煮烏醋豬軟骨滷肉飯
古早花雕雞卷
古早起司芋泥肉鬆蛋餅
炭培烏龍起司奶蓋
粒粒藍莓起司奶蓋
食咗咁多兩個人買單都未夠$300 ,個人認為性價比都幾高,喺土瓜灣呢個平民區都算係幾高質嘅餐廳!