2025-07-20 83 浏览
今日同兩個朋友喺土瓜灣行完街,行到有啲餓,見到呢間「有間茶記響附近」就入去試吓。舖頭雖然唔大,但光線充足,冷氣夠涼,我哋三個人坐卡位都幾鬆動。伙記阿叔見我哋猶豫食咩好,好友善咁推介咗幾款招牌菜。我哋叫咗:沙嗲牛肉雪菜肉絲米粉 - 沙嗲汁香濃得嚟唔會太鹹,牛肉夠嫩,雪菜肉絲鹹度啱啱好,米粉索晒湯汁好入味。滋味流心三文治 - 烘得外脆內軟,切開蛋汁慢慢流出,配埋火腿同芝士,簡單又好食。冰火菠蘿油 - 熱辣辣嘅菠蘿包夾住冰凍牛油,外熱內凍嘅口感好過癮。另外仲叫咗三杯飲品,凍檸茶茶底夠濃,檸檬新鮮;熱奶茶香滑,咖啡都幾香醇。三個人一邊食一邊傾偈,見到隔籬枱嘅熟客同伙記講笑,電視播住粵語長片,好有地道茶記嘅感覺。埋單平均每人六十蚊左右,以而家嘅物價嚟講算係合理。食物雖然唔算好精緻,但份量夠大,味道都唔錯,最緊要係伙記服務態度好好。下次同朋友嚟開土瓜灣,應該會再嚟幫襯。

我哋叫咗:

2025-04-15