2022-09-07 215 浏览
留意咗呢間拉麵店好耐,老闆自己本身好鍾意食拉麵所以專程去咗日本拜師學藝之後返港開鋪,有一種傳統日本匠人精神👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻,不過今日就好未見老闆嘅身影😅只賣三款拉麵,湯底麵底一樣,分別在於叉燒做法不同—慢煮的叫「妹之選擇」炙燒的叫「弟之選擇」兩樣皆有的叫「料理長的選擇」Order 妹之選擇,先試一口湯。豬骨魚介湯,濃而不膩,又香又有味道,一口湯加上拉麵,吃下去熱度十足,麵底軟硬度適中。配上洋蔥,連拉麵吃下去有種好清新同沖擊的感覺。再吃叉燒,用咗梅頭肉,味道偏淡,比個濃湯蓋晒叉燒啲味道。可能有期望所以有少少失望😢😢,溏心蛋要加錢連埋湯底飲曬都係唔飽,份量細,湯個味道係好拉麵都ok,但整體叉燒就真係一般,如果叉燒可以改善一下會好好多。🙏🏻