今日有事要出金鐘一轉,約左朋友放工後一齊來食番餐義大利菜~有d擔心會沒位,所以打電話來碰運氣試下睇下tonight的booking佢受唔受理,點知ok喎~~book左7點table for two~地點好唔就腳,由灣仔出左a出口仲要行幾個街口先到入面好窄,沒計灣仔貴租嘛xd安排那張枱放正中間,坐得好鬆動(唔似得旁邊那些係咁易分開少少就叫2人枱,我地個張expect3人坐都沒問題)枱面放左個好令的橄欖油樽(入面仲有埋葡萄醋,雙重設計xd)仲有舊不知是牛油定芝士的物體(燈光問題,看不清楚)叫完菜之後侍應姐姐有順便問要不要DRINKS,答佢我地不飲酒的,即贊我們GOOD GIRL希臘salad-----一心打算試新野唔想叫咩凱撒沙拉,在澳洲salad和希臘salad中作取捨,來了一碟由青瓜,乳酪,蕃茄,橄欖(這是重點!之前吃個d橄欖好難食所以有陰影)組成的東西,出乎意料橄欖好好食唷,不論是青色還是黑色,乳酪是我的最愛可惜一d味都無...其他蔬菜都是可有可無的味道,可惜~antipasto pizza---實在唔知叫咩味好(他本來選擇就只有6~7個)隨便叫了個本店特色的,來時見到上面滿滿一層芝
book左7點table for two~
地點好唔就腳,由灣仔出左a出口仲要行幾個街口先到

antipasto pizza---實在唔知叫咩味好(他本來選擇就只有6~7個)隨便叫了個本店特色的,來時見到上面滿滿一層芝士真係太開心了~pizza焗到脆卜卜正是我想要的!一個pizza分成6等份我地得2個人即意味要1人食3塊,其間見到老闆出來了四處同人聊天~

mariano pasta(中譯好像是蕃茄辣海鮮意粉)--這有一點要更正,本來我是打算叫一pizza一pasta就算,點知佢同一樣pasta來了2個,我同朋友互望一下,決定!不管了照食!(個日一定有豬咁ge胃啦xd)蕃茄醬非常開胃仲有點辣,食到嘴唇有d麻~話係海鮮,配料都有青口,蜆仔數隻,魚,蝦(d蝦都大隻呀)同埋保羅xd(朋友個碟仲有好幾隻保羅)食呀食連汁都食埋,幾乎清碟咁濟,d人梗係覺得我們好食得架啦~一人一pasta仲可以食埋個pizza~

剛剛食完沒耐侍應姐姐仲主動遞MENU來問要不要DESSERT(咩呀XD見我地食得落想睇下仲食唔食得落甜點嗎)我們再互望一眼,決定死就死啦!XD
叫了個最普通(平時不會叫,應會叫心太軟才對)TIRAMISU
今次仲由老闆落單,佢搞笑地問ONE?當然是ONE啦仲點食呀XD''OH~ONE TIRAMISU,TWO SPOONS''一口食落去果然是咖啡味好重,濕濕的食個口都苦曬,有落到酒,朋友幾驚我食完會醉,上面仲附了根唔知是麵包棒定咩的裝飾,一拼被人食埋落肚了
用杯子裝3口2匙就食曬,所以話女人食甜品用第2個胃的XD一D感覺都沒,明明剛剛才飽到上心口

埋單食左460幾蚊,來多左個PASTA都食得落的我地,預左咁上下啦~
PS.佢會比暖水,而且每食完一道菜都會換碟,值得一贊
希臘salad
pizza antipasto~
mariano pasta~
2010-09-15
希臘salad
pizza antipasto~
mariano pasta~