2020-12-04 53 浏览
101 對於小肥妹黎講算係一個幾有回憶嘅地方,近排先知原來原來仲係一間黃店黎㗎,咁就更加要去支持下💛台灣菜黎講佢哋走平價路線,價錢親民,係糧尾既好選擇🤣• 台灣苗栗香辣牛肉麵 $88一黎到有少少嚇親,因為個份量真係好多好大碗😂家姐唔食得太辣所以就叫左小辣,湯頭帶微微辣味道唔算話好濃郁,牛肉煮得岩岩好,唔會硬到咬唔開,亦冇太淋而失去咬口,而麵條粗身就似食拉麵咁😯• 台灣麻辣鹽水雞翼麵 $77每隻雞翼都超級大隻,調味真係似足出面食鹽水雞嗰浸獨特既白胡椒味,而且肉質好嫩滑,好鐘意佢層滑嘟嘟既雞皮!依碗就叫左中辣,辣勁唔算太強烈,睇黎下次可以挑戰下大辣😛• 鹽酥雞 (跟餐小食)成日掛住台灣夜市啲鹽酥雞,所以小食部分就嗌左黎過下口癮😋調味落得適中,雖然係熱氣野但都忍唔住一粒接一粒🤣• 麻醬麻辣手撕雞 (跟餐小食)有麻醬中和返個辣度所以唔算辣,都係一個幾惹味既小食😆• 鹽酥花枝丸 $28簡單野好難做得唔好食😆係預期中嘅味道😗• 夏日的摩摩茶 (跟餐+$5)依杯包含左雜果、七喜、水蜜桃汁同苿莉花茶感覺好fresh,少見有茶同汽水混合既配搭🤟🏻• 茉莉花mojito(跟餐+$5)依款同摩摩茶有少少相似

• 台灣苗栗香辣牛肉麵 $88

• 台灣麻辣鹽水雞翼麵 $77

• 鹽酥雞 (跟餐小食)

• 麻醬麻辣手撕雞 (跟餐小食)
有麻醬中和返個辣度所以唔算辣,都係一個幾惹味既小食😆

• 鹽酥花枝丸 $28
簡單野好難做得唔好食😆係預期中嘅味道😗

• 夏日的摩摩茶 (跟餐+$5)

• 茉莉花mojito(跟餐+$5)
依款同摩摩茶有少少相似,最大嘅不同之處就係落咗薄荷葉,薄荷味好出,建議嗌返正常甜個味道會balance啲👌🏻