2025-05-26 235 浏览
一嚐被譽為「蔬菜界白金」的荷蘭🇳🇱林堡「3A白蘆筍」😋春季限定今次同朋友去尖沙咀一間荷蘭餐廳,餐廳裏面見到有好多荷蘭嘅特色擺設,例如風車、木鞋,仲有梵高嘅畫作🖼️即刻令我諗起兩年前去荷蘭睇過梵高博物館☺️今次食咗「3A白蘆筍」春季限定菜式🍽️ 係主廚團隊嚴選當季最鮮嫩嘅3A級白蘆筍!第一道菜白蘆筍的脆炸球外酥內嫩,搭配荷蘭希靈魚,口感非常好🥰 令到我好掛住喺荷蘭食嗰個脆炸球啊!而煙燻鯖魚加上蘋果的清新,讓沙律更有層次,還有野生鰻魚的獨特風味,好開胃~白蘆筍湯和荷蘭灰蝦的組合都好出色,湯底濃郁卻不油膩。白蘆筍荷蘭醬配鮟鱇魚 / 龍蝦🦞魚肉同龍蝦都好鮮甜😋😋主菜方面,慢煮乳鴿肉質滑嫩,佐上白蘆筍和松露醬,香氣四溢。而澳洲M9和牛柳搭配烤白蘆筍,牛肉鮮嫩多汁,和白蘆筍的清新互相襯托,讓人回味無窮♾️😚最後的草莓🍓雪糕及荷蘭牛油蛋糕,搭配奶油醬,甜度剛好,雪糕裏便有好多士多啤梨粒啊🥰完美結束這頓美味的餐點。. ♡.餐廳:@dutchhousehk地址:尖沙咀廣東道116-120號海威商業中心16樓

白蘆筍湯和荷蘭灰蝦的組合都好出色,湯底濃郁卻不油膩。

白蘆筍荷蘭醬配鮟鱇魚 / 龍蝦🦞魚肉同龍蝦都好鮮甜😋😋
主菜方面,慢煮乳鴿肉質滑嫩,佐上白蘆筍和松露醬,香氣四溢。

. ♡.

餐廳:@dutchhousehk